Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest març per crear un “passaport sanitari” de cara a l’estiu
La CE assegura que el document digital respectarà “la protecció de dades, la seguretat i la privacitat”
Brussel·les presentarà una proposta legislativa aquest març per crear un “passaport sanitari” de cara a l’estiu. Així ho ha avançat aquest dilluns la presidenta de la Comissió Europea Ursula Von der Leyen en una reunió amb la CDU alemanya. La Comissió Europea fa un pas més en la creació del que anomena “passaport digital verd”, mentre els 27 estats membre de la Unió Europea continuen les discussions a nivell polític sobre aquest sistema amb l’objectiu d’arribar a un acord sòlid a finals de mes. “Respectarà la protecció de dades, la seguretat i la privacitat”, ha assegurat Von der Leyen.
La idea és que el passaport per la covid-19 permeti moure’s per la UE a aquells que presentin un certificat de vacunació, un test d’anticossos o una PCR negativa, segons va avançar la setmana passada Von der Leyen. De totes maneres, la UE encara n’ha d’acordar els detalls.
Des de l’executiu europeu avisen que necessiten almenys tres mesos per fer operatiu aquest nou sistema europeu de control de viatgers per la covid-19.
El govern espanyol insta Brussel·les a “accelerar” el passaport
La ministra de Turisme, Reyes Maroto, ha reclamat aquest dilluns a la Comissió Europea que “acceleri el desenvolupament dels instruments digitals d’informació sanitària interoperable” necessaris per posar en marxa el passaport sanitari. En una reunió amb els seus homòlegs europeus, Maroto ha defensat “decididament” la necessitat de tenir un passaport covid per tal de “garantir el reinici dels viatges segurs” de cara a l’estiu. Segons va apuntar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, els treballs tècnics per tenir el sistema digital per al passaport sanitari podrien estar enllestits en tres mesos.
D’altra banda, la ministra de Turisme ha defensat que calen “protocols comuns” per “evitar prohibicions de circulació de viatgers en l’interior del mercat interior”, però també amb països tercers com el Regne Unit, un dels països dels quals Espanya rep més turistes.
A més, Maroto ha reclamat a la Comissió Europea un “programa ambiciós de recuperació del turisme comunitari”. Segons la ministra, aquest programa ha de permetre que “Europa segueixi sent un referent turístic arreu del món”.