La Generalitat engega una prova pilot per validar l’ús de sistemes de comunicació quàntica
La prova s’implementarà en forma d’un enllaç de 30 quilòmetres entre Castelldefels i l’Hospitalet de Llobregat
La Generalitat ha anunciat aquest dijous que posarà en marxa una prova pilot per validar l’ús de sistemes de comunicació quàntica, uns sistemes que utilitzen mètodes d’encriptació alternatius als actuals i que esdevenen més segurs. La prova s’implementarà en forma d’un enllaç de 30 quilòmetres de fibra òptica entre l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de l’Hospitalet de Llobregat. La iniciativa també comptarà amb la col·laboració de Cellnex i la fundació i2CAT i s’emmarca dins el projecte EuroQCI, impulsat per la Comissió Europea i que té com a objectiu desenvolupar una infraestructura de comunicació quàntica a Europa durant els pròxims deu anys.
Segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, la prova pilot permetrà validar els avantatges de la comunicació quàntica respecte als sistemes actuals, tenint en compte criteris com la integrabilitat, el cost i el seu potencial de mercat. En aquest sentit, es tracta “d’un primer pas perquè la comunicació quàntica tingui un rol rellevant en àrees com la ciberseguretat per a centres de dades, la comunicació entre satèl·lits i la Terra, la protecció de xarxes de distribució elèctrica i la comunicació governamental”.
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, destaca que l’impuls d’aquest tipus de tecnologies és “una prioritat” pel Govern, mentre que el director de l’ICFO, Lluis Torner, assenyala que la comunicació quàntica “crearà oportunitats immenses en l’era post covid-19”. “Catalunya té grans actius per crear empreses i llocs de treball en aquest àmbit i els hem d’aprofitar”, ha afegit.