Sant Feliu recupera una farmàcia de guàrdia cada nit
El Col·legi de Farmacèutics, per iniciativa de l’alcalde, ha ordenat als 11 establiments que tornin a fer el torn nocturn, suprimit el 2012 entre setmana
Nou farmàcies sostenen que no hi ha prou demanda
Les onze farmàcies en servei a Sant Feliu de Guíxols han tornat a fer guàrdies nocturnes cada dia a partir d’aquest mes. El Col·legi de Farmacèutics, que el 2012 havia avalat que els establiments prescindissin dels torns de nits entre diumenge al vespre i dijous –llevat de Setmana Santa i el quadrimestre estival del juny al setembre–, ara ha fet marxa enrere a instància de l’alcalde, Carles Motas, que ho va anunciar en l’últim ple.
Fa nou anys, l’argument majoritari de les farmàcies era que no els sortien els números, perquè la majoria de clients es desplaçaven a la farmàcia Sala, que funciona 24 hores al nucli veí de Platja d’Aro. La mesura, però, va generar un cert enrenou en el seu moment, sobretot entre la gent gran o persones sense vehicle, i ara Motas ha defensat la normativa, que mana que en poblacions amb servei d’urgències de CAP, obert 24 hores, hi ha d’haver sempre una farmàcia de suport en servei.
La petició ha estat atesa i dues farmàcies –la Valls Gironès (Ruscalleda) i l’Olivé– l’han acatat, tot i que les altres nou van subscriure un recurs que el Col·legi, per ara, no accepta. Les farmàcies que ja tornen a fer guàrdies, però s’hi oposen, argumenten que la demanda a les nits és escassa, i posen com a exemple que els productes més sol·licitats poden ser preservatius o testos d’embaràs, mentre que les jornades s’allarguen i poden necessitar més personal, o desdoblar-se quan algú està de baixa. Pel que fa a la gent gran, defensen que amb la pandèmia tothom està proveït de medicaments i que el toc de queda no incentiva a sortir de casa. I hi ha queixes perquè l’alcalde no els hagi contactat abans d’adreçar-se al col·legi.
Els favorables
A l’altre costat, des de l’antiga farmàcia Ruscalleda ahir insistien que fa nou anys que fan les guàrdies els dies que els tocava, cosa que veuen com un servei, encara que sigui deficitari. L’alcalde sosté que haver d’anar a Platja d’Aro “no correspon a una ciutat de 22.000 habitants” amb 11 farmàcies, i encara menys en temps de restriccions.