Societat

Societat

Uniformes sostenibles

Maquinistes i personal d’estació d’FGC estrenen indumentària, dissenyada i fabricada amb criteris de gestió ètica i transparent

Les peces anteriors s’han cedit a la Fundació Formació i Treball perquè siguin reaprofitades

El personal d’estació, els maquinistes, els guies escolars i l’equip d’inspecció de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que treballa a les línies de Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia va estrenar ahir nous uniformes, amb un disseny actualitzat en què s’ha prioritzat el confort i la usabilitat, i amb una selecció de teixits i confecció de les diferents peces de roba que aporten més mobilitat i durabilitat. Els nous uniformes s’han creat a partir de la col·laboració d’escoles de disseny, empreses d’innovació i el mateix personal d’FGC, que, com a persones usuàries de la roba, va poder donar la seva opinió i participar en l’elecció del model aprovat finalment. La directora d’Organització i Persones, Juliana Vilert, destaca que el procés ha tingut en compte l’opinió dels treballadors. Les persones que viatgen amb FGC van poder donar la seva opinió a través d’una enquesta i visitant una exposició que es va fer a l’Espai Provença amb alguns dels prototips en els quals s’ha treballat.

La indumentària triada també té en compte els materials i les formes per fer front a les diferents condicions en què es presta aquest servei, en estacions subterrànies i en estacions a l’aire lliure sotmeses a diferents condicions climatològiques, a qualsevol hora del dia i en qualsevol època de l’any, i per això s’ha treballat conjuntament amb empreses d’innovació en el tèxtil, tal com explica el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella. Pel que fa a la fabricació i el subministrament, la contractació ha tingut en compte per primer cop un codi de bones pràctiques amb mecanismes per assegurar la protecció de determinats drets humans i obligacions en l’execució del contracte i dels treballs relacionats amb la confecció de les peces de roba. FGC ha pogut comprovar que en tota la cadena de subministrament s’han respectat els drets dels treballadors i s’han complert les obligacions pròpies del fabricant, sense que s’hagin vist vulnerats drets humans i, en especial, els drets dels nens reconeguts i protegits a escala mundial. La fabricació s’ha fet en la seva totalitat en tallers de proximitat.

Reutilització i reciclatge

Per a la retirada dels antics uniformes, FGC ha posat en marxa un sistema de reutilització i reciclatge amb criteris d’economia circular. La companyia ha signat un conveni amb la Fundació Formació i Treball que permetrà que es pugui donar un nou ús a les peces de l’uniforme anterior, dissenyat per Antonio Miró i que els treballadors feien servir des dels anys noranta. Quan sigui possible, les peces es reutilitzaran i, quan no, se’n reciclarà el teixit. D’aquesta manera, es vol produir menys impacte ambiental i, al mateix temps, promoure la creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social a la planta que la Fundació Formació i Treball té a Sant Esteve Sesrovires, on es fa el tractament de la roba usada, la tria, la selecció i la classificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.