Societat

Berga recupera uns cavallets de la Patum robats fa uns vint anys

Són unes rèpliques de la comparsa que van furtar dels magatzems municipals

Els Mossos les van tornar ahir

“Encara no sé com no em va agafar un atac de cor.” Així descriu la regidora de la Patum de l’Ajuntament de Berga, Roser Valverde, la sensació que va tenir quan li van trucar per explicar-li que els Mossos d’Esquadra havien trobat quatre cavallets, elements d’una de les comparses de les festes declarades patrimoni mundial, en un revolt de la carretera que puja al santuari de Queralt. L’esglai es va produir perquè la primera sensació, com admet Valverde, va ser pensar que les havien robat del convent de Sant Francesc, l’indret on són exposades actualment. I sí, eren elements robats, però no, no eren pas els originals.

Ara fa poc més de vint anys es va decidir fer unes rèpliques dels cavallets en fibra de vidre. Valverde explica que “la iniciativa de fer rèpliques de la comparseria de la Patum és una cosa que s’ha comentat en més d’una ocasió” ja que hi elements, com la Guita Grossa, l’Àliga o els gegants, molt antics i que pateixen cada cop que surten a la plaça.

Les rèpliques, però, no van sortir bé. “La fibra de vidre pesava tan poc que les figures no ballaven bé i la comparsa va descartar fer-les servir.” Les figures es van guardar en uns magatzems municipals, d’on van desaparèixer, fins dimarts al vespre, quan un home que havia sortit a fer esport les va trobar, “totes ben posades”, en un revolt de la carretera BV-4242.

L’Ajuntament de Berga va organitzar, ahir a la tarda, un acte en què els Mossos, que investiguen el cas, van retornar les figures al consistori. A l’acte hi van participar el regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, que va mostrar la seva satisfacció per la recuperació; la regidora de la Patum, Roser Valverde; el cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga, Francesc Hernández; el subcap de la comissaria, David Fité; l’agent que les va localitzar, Ramon Safont; el cap de la policia local, Jaume Hernández, i el cap de colla dels Turcs i Cavallets de la Patum, Jaume Casadesús. Els dos regidors i el cap de la comparsa van coincidir a indicar que ara cal asseure’s a parlar sobre què s’ha de fer amb les rèpliques localitzades.

LA FRASE

Es tracta d’unes rèpliques en fibra de vidre que pesaven tan poc que no van anar bé per ballar
Roser Valverde
Regidora de la Patum

L’exposició permanent, encara en l’aire

Mostra prorrogada

Des del mes de juliol passat, el convent de Sant Francesc, un espai únic recuperat per a la cultura berguedana, mostra una exposició de la comparseria de la Patum. La mostra permet descobrir els elements que integren les comparses, molts dels quals desconeguts fins i tot per molts berguedans, i veure fotografies inèdites i rareses de tot tipus. La mostra s’havia de cloure aquest gener passat però s’ha prorrogat davant la suspensió, també, de la Patum 2021. Des de l’Ajuntament, i tal com va avançar aquest diari , es treballa perquè aquesta mostra sigui permanent, en un espai del mateix convent. La regidora de la Patum, Roser Valverde, explica: “Seguim treballant en aquesta idea però tenim problemes en la negociació de l’espai.”

La Patum 2021

L’anul·lació de la Patum de l’any passat va fer que el consistori, que ja planejava una mostra de petit format, es plantegés fer créixer l’exposició del convent de Sant Francesc. Enguany, també es treballa en alguns actes associats a la mateixa mostra durant els dies en què s’hauria d’haver celebrat la Patum, la primera setmana de juny. Valverde explica que encara s’hi treballa però es podria tractar, entre altres coses, de fer créixer encara més la mostra d’imatgeria. El que “és molt complicat” és que hi hagi activitats de carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.