Societat

El llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat s’ajorna fins dilluns

L’ ‘Enxaneta’ és el primer dels dos petits satèl·lits que planeja posar en òrbita el govern català per millorar la connectivitat de Catalunya i l’observació de la Terra

El llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat s’ha ajornat 48 hores per raons tècniques, segpms ja anunciat finalment l’agència espacial russa Roscosmos. . El nanosatèl·lit, batejat com a Enxaneta, havia de posar-se en òrbita aquest dissabte a les 7.07, hora catalana, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan.

Faltava poc més de mitja hora per enlairar-lo quan des de la base han comunicat que es posposava. Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha explicat que la cancel·lació no és una “anomalia”: “Tots els checks estaven en verd, algun ha sortit incorrecte i per precaució es cancel·la i s’endarrereix el llançament fins que es fan comprovacions”.

Tot i que en un principi s’ha anunciat que el llançament s’ajornava 24 hores, finalment aquest dissabte a la tarda s’ha anunciat que es posposava fins dilluns. Segons informa Efe citant una font del sector aeroespacial rus consultada per l’agència RIA Novosti el problema tècnic que ha fet ajornat el llançament “ja ha estat solucionat”, encara que els especialistes russos volen realitzar més tests abans de la nova data d’enlairament.

El Govern havia organitzat un acte de seguiment del llançament del primer nanosatèl·lit de la Generalitat des del CosmoCaixa, amb el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Ja hi havia ambient a l’auditori - preparada per a connectar en directe amb dues pantalles amb la base- quan han comunicat que l’enlairament s’ajornava per raons tècniques.

La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de l’start-up catalana Sateliot. L’objectiu d’aquest dispositiu és permetre la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.

Segons el Govern, les dades obtingudes pel nanosatèl·lit aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic. Es podrà fer monitoratge del cabal dels rius i de les reserves d’aigua, seguiment i protecció de la fauna salvatge o la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots. També permetrà fer un monitoratge dels moviments del sòl per preveure desastres meteorològics, i de ramats i conreus per detectar malalties i poder definir estratègies més eficients.

El nanosatèl·lit, que un concurs infantil del Canal Super3 va batejar com a ’Enxaneta’, permetrà observar la productivitat dels cultius i dels sòls; podrà ajudar a preveure i detectar incendis forestals o planificar i supervisar el desenvolupament urbà i rural. També podrà ajudar a fer una gestió de l’aigua més eficient o seguir, controlar i protegir el medi i l’activitat marina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia