Societat

Un ajornament doble fa que l’‘Enxaneta’ encara no voli

Problemes detectats en les darreres revisions del coet Soiuz-2 n’endarrereixen el llançament

La Generalitat confia que el primer nanosatèl·lit es posi en òrbita demà

Faltava poc més de mitja hora per al llançament del coet rus Soiuz-2 quan l’agència espacial russa Roscosmos en va aturar l’enlairament. Alguna cosa no rutllava. Les múltiples i extenses revisions tècniques rutinàries prèvies a la ignició van detectar alguna anomalia que, com és habitual en aquests casos, no es va fer pública. “Un problema tècnic”, va dir Roscosmos com a única explicació.

L’enlairament que hauria de servir per posar en òrbita el primer nanosatèl·lit de la Generalitat estava previst inicialment per a les 7.07 d’ahir, hora catalana. S’havia de fer des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i els seus responsables van considerar oportú ajornar el llançament 24 hores. Després de les primeres comprovacions tècniques, però, van afegir-hi 24 hores més, així que, si no apareixen nous entrebancs, el Soiuz-2, amb l’Enxaneta a dins, hauria de deixar la Terra a les 7.07 de demà. L’enlairament es podrà seguir en directe des del web ensposemenorbita.cat .

Problema resolt

Segons una font del sector aeroespacial rus consultada per l’agència RIA Nóvosti i recollida ahir per Efe, l’errada que va provocar la suspensió “ja ha estat resolta”, però els especialistes russos volen fer més comprovacions abans del nou enlairament, fet que explicaria el segon ajornament.

La posada en òrbita de l’Enxaneta és el primer pas de l’estratègia New Space de la Generalitat, que vol impulsar el sector aeroespacial del país amb el llançament de sis nanosatèl·lits. Segons les previsions del govern, aquest sector en expansió podria generar 1.200 llocs de treball i 280 milions de facturació en els pròxims quatre anys.

Aquest primer aparell, que ha estat desenvolupat per l’empresa catalana Sateliot, amb la coordinació de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, estarà destinat a la recol·lecció de dades mediambientals gràcies a sensors disposats en punts remots del Principat i es gestionarà des de l’Observatori Astronòmic del Montsec.

LA FRASE

Es repetiran les comprovacions del coet Soiuz-2 i, si els resultats són positius, es llançarà dilluns [demà]
Dmitri Rogozin
director general de ROSCOSMOS

LA XIFRA

18
milions d’euros
és el pressupost del programa, que inclou el llançament de cinc nanosatèl·lits més fins al 2023.

Un coet històric amb una fiabilitat contrastada

A diferència del que es podria pensar, el doble ajornament de l’enlairament del Soiuz-2 és un símptoma de l’elevada exigència i fiabilitat de l’agència espacial russa. Tret de l’arribada a la Lluna, Roscosmos sempre va anar al davant en la cursa espacial i amb aquest coet ha demostrat un elevadíssim grau d’encerts. El Soiuz-2 és la nova generació de la mítica llançadora dissenyada originàriament el 1966 i que durant molt de temps ha servit per dur subministraments a l’Estació Espacial Internacional, fins i tot controlada per la NASA quan va tancar el programa de transbordadors espacials Space Shuttle. Amb el primer vol, el 2004, el Soiuz-2 obria una història d’èxit amb més de 70 enlairaments. El que està previst per demà deixarà 37 satèl·lits de 17 països a uns 500 quilòmetres d’altura, entre els quals, un de japonès per retirar escombraries espacials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.