Salut

Mor l’oncòleg Josep Baselga als 61 anys

Referent de la lluita contra el càncer, en l’actualitat era el director de l’àrea d’investigació i desenvolupament d’Oncologia d’AstraZeneca

Va ser el fundador de l’Institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron i director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York

El prestigiós oncòleg barceloní Josep Baselga (Barcelona, 1959), un dels referents de la lluita contra el càncer, ha mort a Nova York als 61 anys afectat per la malaltia neurològica de Creutzfeldt-Jakob. En l’actualitat era el director de l’àrea d’Investigació i desenvolupament d’Oncologia de l’empresa farmacèutica AstraZeneca. Va ser fundador del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i fins el 2018 va ser el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

El prestigiós oncòleg, reconegut sobretot per la seva lluita contra el càncer de mama, va dimitir del seu càrrec al Memorial Sloan-Kettering Cancer de Nova York el 2018 després que el diari The New York Times públiqués que va ometre informar del cobrament de milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques els darrers anys en les seves investigacions.

Baselga va estudiar medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, i va iniciar la seva formació en Medicina Interna a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Va completar la seva formació en Medicina Interna a l’Hospital Kings County de Brooklyn, i després en Oncologia al Memorial Sloan Kettering a Nova York. Va tornar a Barcelona el 1996 com a professor titular de la UAB, i com a coordinador i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Sota la seva direcció va crear un Departament d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, multidisciplinari pioner i referent internacional

Durant la seva trajectòria professional, Baselga va ser distingit en nombrosos premis, entre els quals el Rosenthal Family Foundation i el Pezcoller Award. També va rebre el Premi Internacional Catalunya el 2016, juntament amb els també investigadors Joan Massagué i Manel Esteller.

Impulsor de la medicina personalitzada en el càncer

Des del VHIO, han destacat en un comunicat la seva aposta pels “fonaments biològics de les malalties, molts anys abans que es tingués coneixement en avenços en la identificació del genoma humà”. Aquesta pràctica de combinar “l’excel·lència en la pràctica clínica dels equips multidisciplinaris assistencials i la investigació aplicada” va ser “ràpidament” adquirida per altres hospitals. d’arreu del món.

L’actual director de l’VHIO i cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Josep Tabernero, ha destacat de Baselga que “gràcies a la seva visió i tenacitat per avançar en la medicina personalitzada en el tractament del càncer, va ser fonamental perquè molts medicaments hagin estat introduïts en la pràctica clínica habitual, quan a l’inici les companyies farmacèutiques tenien dubtes de si continuar desenvolupant-los”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Bibiana Vallmajó Cantenys
Alcaldessa de Navata (Som Navata)

“Els parcs de les renovables s’han de decidir entre tots”

Navata

Comença l'exploració de la “biodiversitat invisible” dels Pirineus

Vielha

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA