Els veïns dels Hostalets de Pierola voten en la consulta sobre l’ampliació de l’abocador de Can Mata
A les deu del matí s’han obert les tres meses i al migdia ja havia votat un 16% del cens
ls veïns dels Hostalets de Pierola (Anoia) estan cridats a participar en la consulta popular d’aquest diumenge per decidir sobre la futura ampliació de l’abocador de Can Mata. El cens inclou els veïns majors de 16 anys i, malgrat no ser vinculant, l’equip de govern s’ha compromès a respectar el resultat. “Si surt que sí a l’ampliació, activarem els mecanismes per tramitar-ho i si surt que no, doncs no ho farem”, remarcava l’alcalde Gerard Parcerisas. Actualment, a l’abocador li queden uns 3 anys de vida útil i, si s’aprova l’ampliació, tindria uns 8 anys més de funcionament.
Modificar l’ús dels terrenys
La pregunta que es fa als veïns és ’està d’acord que l’Ajuntament aprovi inicialment la modificació de les Normes Subsidiàries de Planejament que ha de permetre ampliar el Dipòsit Controlat de Can Mata?’. A la pràctica, significa que si guanya el ’sí’ l’equip de govern canviarà la qualificació dels terrenys per ampliar-lo perquè passin de ser sòl rústic a ’clau D’ per a tractament de residus. Un pas que, en cas que guanyi el ’no’, no es farà.
La regidora de Participació, Àngels Lorés, ha posat en valor la campanya electoral que s’ha fet per defensar arguments a favor i en contra per tal que els veïns tinguin el màxim d’informació. “El bloc del sí i el del no han pogut portar a qui han volgut i han tingut el mateix temps”, ha detallat. Creu que ha estat un debat “molt enriquidor” que s’ha pogut seguir també de forma telemàtica.
I ha remarcat que és el primer cop en els més de 30 anys de vida de l’abocador que es demana l’opinió als veïns. “Creiem que és la gent qui ha de donar el seu punt de vista”, ha afegit.
Arguments a favor i en contra
Els partidaris del ’no’ remarquen l’impacte ambiental i les molèsties que els comporta. Així ho afirmava Jordi Juan, un veí que ha volgut aprofitar el que creu que és una “oportunitat d’or” i intentar “acabar amb l’atemptat ecològic i urbà que representa tenir aquest abocador”. Entre les principals molèsties, hi ha el trànsit de camions i molt especialment les pudors. Viu a uns 2 km però diu que a vegades s’han de “tancar a casa” per no sentir-les. El vot del no s’ha mobilitzat amb una plataforma anomenada Tanquem Can Mata. Un moviment que ha alertat dels efectes ambientals i de salut que comportaria l’ampliació.
Al poble però també hi ha partidaris del ’sí’. És el cas de Clàudia Clarà que creu que és una activitat important per al futur del poble perquè dona feina. Afirma que ha votat per motius personals –té coneguts que hi treballen- però sobretot perquè creu que l’ampliació serà “positiu” per al poble.
Més de 30 anys d’activitat
L’abocador de Can Mata va començar a funcionar clandestinament a principis dels anys 70 i a l’octubre de 1985 l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola el va legalitzar i li va concedir la llicència d’activitats classificades per a residus sòlids urbans. L’empresa Cespa –filial de Ferrovial- és l’encarregada de gestionar l’equipament i l’ampliació que es vol demanar seria d’unes 20 hectàrees, de les quals 14,5 serien estrictament per al dipòsit controlat i unes 5 per a zones auxiliars, com ara els vials d’accés. El nou projecte suposaria la instal·lació de quatre noves cel·les que tindrien un volum aproximat de 5,5 milions de tones. Si s’accepta l’ampliació, es calcula que la vida útil de les instal·lacions s’allargaria vuit anys més.
Històricament l’Ajuntament dels Hostalets ha refiat, en bona mesura, dels ingressos econòmics proporcionats per l’abocador de Can Mata. Tant és així que més d’un 50% de les finances municipals en depenen. Pel que fa a les pudors, l’empresa que gestiona l’abocador, Cespa, assegura que s’estan fent esforços per “reduir-les al màxim”.
La votació finalitzarà aquest diumenge a les 20 h. i tot seguit es farà el recompte.