Societat

Els furts a Barcelona cauen gairebé un 60% el 2020 pel context de pandèmia

El pla Tremall detecta 176 multireincidents a la ciutat i desactiva una dotzena d’ocupacions delinqüencials

Barcelona és la regió policial amb una baixada més pronunciada dels fets delictius durant el 2020 pel context de pandèmia: un 41% menys que el 2019. En concret, els furts han experimentat un dels descensos més notables situant-se en un 57,5% per sota respecte l’any anterior. Si el 2019 es van registrar 129.164 furts, el 2020 n’hi ha hagut 54.829, amb una mitjana diària de 150 fets denunciats.

Les dades s’han fet públiques aquest dimecres en el marc de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, que entre altres punts de l’ordre del dia ha abordat les protestes proHasél. També s’ha informat que el pla Tremall activat al juny ha permès detectar 176 multireincidents a la ciutat i s’han desactivat una dotzena d’ocupacions delinqüencials.

El tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha destacat que les dades del 2020 són “extraordinàries” però ha assegurat que no poden servir de referent comparatiu ni amb anys passats ni amb els que vindran, ja que el descens del 41% està relacionat amb el context de pandèmia.

Amb tot, ha assegurat que ha abans de la pandèmia hi havia hagut un punt d’inflexió amb elements que han contribuït a una millora de la seguretat. Per una banda, ha citat l’increment en efectius tant de Guàrdia Urbana com de Mossos a la ciutat –uns 700 més des del juliol del 2019– i per l’altra que hi ha més col·laboració entre els dos cossos policials.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també ha destacat molt positivament la col·laboració dels dos cossos, en especial en el context de les restriccions de la pandèmia, on s’han coordinat per exemple per als controls de la mobilitat. Però també s’ha referit al fet que la Guàrdia Urbana s’incorpori en reunions del CECOR per al seguiment de manifestacions com les de les darreres setmanes.

Un dels punts abordats en la reunió de la junta han estat precisament els aldarulls durant les manifestacions proHasél. Sàmper ha reiterat que “molt aviat” hi haurà disponible un portal de transparència on els ciutadans podran consultar manifestacions convocades i també informació com ara normativa o protocols interns policials. Sàmper ha donat a entendre que el portal recolliria informació sobre el transcurs de manifestacions pràcticament en directe, però fonts d’Interior han matisat posteriorment que el portal de transparència no contindrà informació en directe.

El que sí que podrà contenir és informes sobre manifestacions en les quals hi ha hagut actuacions policials o aldarulls un cop s’hagin elaborat.

En paral·lel, es treballa perquè el CECOR pugui disposar de forma àgil i pràcticament en temps real de l’evolució d’una manifestació per tal de reorganitzar dispositius de seguretat.

Sàmper ha dit també que una nova Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) dels Mossos d’Esquadrà al carrer Aragó estarà acabada en quinze dies i ha ofert la possibilitat que s’utilitzi de forma conjunta per part de la Guàrdia Urbana. La nova oficina substituirà el tracte que donava en el seu moment l’OAC de Ciutat Vella que es va tancar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona

Ingressos zero en la prova pilot per evitar la llarga estada psiquiàtrica

Santa Coloma de Gramenet
ensenyament

Molins de Rei, Ripollet i Tarragona, entre els municipis amb més segregació escolar a primària

barcelona