Sitges estrena la Setmana Santa amb palmons guardats, carrers plens de visitants i restaurants a vessar
La suspensió de la celebració litúrgica per la covid contrasta amb la multitud de persones passejant prop de la platja
Els carrers més turístics de Sitges s’han omplert de visitants aquest diumenge de Rams.
Mentre la tradicional celebració litúrgica ha quedat suspesa per la covid i no hi ha hagut benedicció de palmes i palmons, multitud de clients han ocupat les terrasses de bars i restaurants en una jornada marcada per un sol radiant.
La restauració ha omplert les taules per segon cap de setmana consecutiu, a remolc de l’aixecament del confinament comarcal.
Al seu torn, els hotels es reactiven a un ritme més lent i tenen oberta poc més de la meitat de la trentena d’establiments del municipi. Dins les places ofertades, però, l’ocupació supera el 70% i es preveu que arribi al 90% a finals de la setmana que ve.
Si ara fa un any als carrers de Sitges hi manava un silenci absolut, aquest diumenge el municipi viu un inici de Setmana Santa marcat per una elevada afluència de visitants.
La cua de vehicles a l’accés des de l’autopista i les complicacions per trobar una plaça d’aparcament buida aquest migdia a la zona marítima eren un tast de la munió de gent que seguidament es podia veure caminant pels llocs més emblemàtics, especialment a tocar de la platja.
“Tant els hotelers com els restauradors estem percebent que la gent tenia moltes ganes de sortir”, destaca a l’ACN la responsable de Restauració de l’Hotel Sunway, Patricia Puigdemasa.
Situat a primera línia de mar, aquest establiment ha passat “de zero a posar cinquena marxa” des que es va aixecar el confinament comarcal.
El punt àlgid ha estat aquest cap de setmana, quan han rebut una “gran afluència” de clients.
Segons dades facilitades pel Gremi d’Hostaleria els darrers dies, durant els tram inicial de Setmana Santa la previsió és omplir més del 70% de les places dels allotjaments sitgetans que estan operatius, els quals representen el 60% del sector. A mesura que s’acostin els festius, aquest percentatge creix fins acostar-se al 90%.
L’escenari és “engrescador” però dista força del que es viuria qualsevol altra Setmana Santa sense covid-19. Si ens remuntem dos anys enrere, pràcticament tots els hotels de Sitges estaven oberts amb previsió de quedar plens els dies festius.
“Ara l’oferta no és la mateixa i això fa que els preus s’hagin d’ajustar molt més”, apunta Puigdemasa, que assegura que les tarifes de les habitacions estan a un nivell “molt més baix” que ara fa dos anys.
Així i tot, des de l’Hotel Sunway asseguren que l’hostaleria en conjunt està entomant aquests dies “amb alegria i moltes ganes”, desitjant que no es materialitzi la quarta onada de la pandèmia i l’administració no imposi noves restriccions que facin retrocedir el ritme agafat els últims quinze dies.
Al seu torn, des del Restaurant PicNic també aplaudeixen el ritme d’activitat al negoci des que la comarca pot rebre visitants de fora.
La responsable del departament Comercial, Anabel Jiménez, relata que l’establiment ha donat el tret de sortia a la Setmana Santa amb previsió d’omplir “el 100% de les taules” dels dinars durant tots els deu dies.
“Estem rebent moltes peticions que hem de refusar perquè no tenim més disponibilitat”, lamenta. Si bé explica que el client predominant prové de la ciutat de Barcelona, constaten que “mica en mica, i de forma molt tímida, també està tornant el turista estranger”.
Amb les taules de la terrassa plenes i un 30% d’aforament complert a l’interior, Jiménez assenyala que la incertesa davant l’evolució de la covid els impedeix planificar els propers mesos, però destaca la capacitat d’adaptació de tot el personal per ajustar-se als canvis constants que el Procicat imposa a l’hostaleria.
Al mateix temps, assegura que aquesta primavera estan percebent un canvi d’actitud entre els clients, a qui veuen “més conscienciats” amb les mesures de seguretat sanitària.
Jiménez apunta que, en comparació a l’estiu passat, cada cop han de recordar menys que cal utilitzar la mascareta quan no s’està menjant, fet que veu com a “molt positiu” a l’hora de demostrar la seguretat dels bars i restaurants.