Societat

SOCIETAT

Mútues locals en perill

NOrmativa ·

Les exigències administratives compliquen cada cop més la supervivència d'asseguradores o mútues d'àmbit local

La majoria de la desena que hi ha a la demarcació de Girona tenen més d'un segle

El sector de les asseguradores i de les mútues ha viscut una important transformació en els últims anys, sobretot a causa d'un augment de les exigències administratives i econòmiques. Això ha fet que anessin desapareixent moltes asseguradores locals i mútues que van sorgir dels moviments gremials ara fa més d'un segle. Al registre de la Direcció General d'Asseguradores, organisme que depèn del Ministeri d'Economia, actualment a la demarcació de Girona només hi ha inscrita una asseguradora local. Es tracta de la Previsión Popular de Figueres, que està lligada de manera directa a la clínica Santa Creu, de titularitat privada, i que és on es presten els serveis que ofereixen als associats. Els propietaris, però, no han volgut facilitar dades sobre l'asseguradora.

Més ampli és el terreny del mutualisme en l'àmbit local, amb mútues lligades a societats en què les prestacions socials o sanitàries, si bé eren bàsiques en l'origen de la seva fundació, ara han passat a ser serveis diluïts, entre altres activitats. El mutualisme local està en clara recessió per l'augment de les condicions que s'imposen des de les administracions superiors. Això ha provocat que moltes desapareguin. De les que continuen, sobre la taula hi ha possibilitat de fusió o de transformació en entitats recreatives, que és el que pretén el Departament d'Economia i Finances, segons han manifestat la major part de responsables de les societats. A la Federació de Mutualitats de Catalunya n'hi figuren deu amb seu a les comarques gironines: Germandat Arturo Mundet, de Sant Antoni de Calonge; Montepío de Conductors Sant Cristòfol; mútua La Progresiva, de Vilabertran; mutualitat La Concòrdia, de Cantallops; mutualitat de previsió social La Maçanetenca, de Maçanet de Cabrenys; mutualitat de previsió social Germans Sàbat; societat de previsió social La Concòrdia d'Agullana; la societat de socors mutus La Unió Jonquerenca; la societat de socors mutus d'obrers La Camèlia, de la Vajol, i la Mútua de la Germandat, de Sant Julià de Vallfogona. De les quals, el Montepío de Conductors és la més potent i la seva situació no té res a veure amb la de les altres, d'àmbit molt més reduït i amb una xifra de socis que, en la majoria dels casos, no superen els dos-cents. Algunes com ara La Progresiva, de Vilabertran, amb 106 socis, estan en procés de transformar-se en entitat. “El reglament cada cop genera més problemes i nosaltres, a diferència d'altres, no tenim patrimoni i per això és més senzill esdevenir una associació”, ha explicat el seu president, Pere Currius. Els serveis de prestació que ofereixen aquestes mútues pràcticament es limiten a descomptes en els medicaments i ajudes pels enterraments. Joan Sabartés, que presideix des de fa més de deu anys La Concòrdia de Cantallops, creada el 1864 i que actualment té 110 socis, diu que les mútues locals estan sotmeses a exigències molt superiors a les seves dimensions i que obliguen a una professionalització que en pobles petits és difícil de complir. Moltes tenen un important patrimoni que els ha permès sobreviure. Aquest és el cas de la Germandat Arturo Mundet de Sant Antoni de Calonge, creada el 1934 i que té 340 socis que paguen setze euros a l'any. “Estaríem dissolts si no hi hagués un patrimoni que ens va deixar el mecenes Arturo Mundet i que ens ofereix possibilitats de continuar”, ha dit el seu president, Josep Paradera, que també lamenta que les exigències que s'imposen a les mútues locals són semblants a la de les grans asseguradores.

L'Alt Empordà.
És en aquesta comarca a on hi ha la majoria de mútues locals i l'única asseguradora local.

“El frau és un dels problemes”

J. Puigbert

Per què han anat desapareixent les asseguradores i les mútues locals?

Bàsicament per les exigències de solvència de la llei. I cada cop n'hi haurà menys, no només de locals sinó també de provincials i estatals, perquè s'exigiran uns marges de solvència encara molt més importants a totes les entitats asseguradores i això provocarà que moltes no hi puguin arribar o s'hagin de fusionar.

Quin és el principal problema que afecta actualment el sector de les assegurances?

Són una mica els de sempre, però el que s'ha detectat ara amb la crisi i que s'ha agreujat és el frau en l'assegurança. S'ha de començar a posar-hi solució ràpidament perquè és per on se'n van una part dels beneficis de les asseguradores. El frau no és només declarar sinistres inexistents, sinó també agreujar les conseqüències d'un sinistre real que hagi pogut passar.

L'extensió del sector de les assegurances a entitats financeres o empreses d'atenció telefònica suposa una amenaça per al mediador.

És un greuge comparatiu que fa molt de mal a la mediació tradicional, als agents i als corredors. Per què? Doncs perquè senzillament no estem treballant amb les mateixes armes. Tothom hauria de tenir el mateix forat de la xarxa i això ara no passa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.