Un jutjat anul·la el projecte de dentista municipal de Barcelona
El Col·legi d’Odontòlegs, que havia denunciat la iniciativa per solapar-se amb les competències de la Generalitat
Un jutjat de Barcelona ha sentenciat que l’ajuntament de la ciutat no té competències per oferir servei de dentista a preu rebaixat, i dona la raó al Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC), que havia denunciat la iniciativa perquè se solapa amb les competències de la Generalitat. La sentència declara nul de ple dret l’acord aprovat en el plenari municipal el 29 de març del 2019 pel qual es creava el servei municipal d’odontologia, un servei que prestaria en una clínica gestionada per Barcelona Serveis Municipals, societat amb capital íntegrament del consistori. La sentència no és ferma, i el consistori ja ha anunciat que la recorrerà.
La sentència del jutjat contenciós-administratiu número 7 recorda la prohibició que dues administracions públiques puguin prestar el mateix servei simultàniament, tant per motius de sostenibilitat financera com per a no confondre els usuaris. En concret, la resolució judicial afirma que “l’administració podrà prestar serveis de caràcter públic o exercir la iniciativa econòmica sempre que gaudeixi del suport de la competència en qüestió; entendre el contrari implicaria atribuir una potestat exorbitant a l’administració local en detriment de la iniciativa privada, de les competències atribuïdes a altres administracions i, fins i tot, en perjudici del mateix ciutadà, confús respecte a l’administració competent a la qual dirigir-se, i això sense oblidar el possible risc per a la sostenibilitat financera de l’administració local.”
Tot i tenir l’acord aprovat, la clínica dental municipal no es va posar en marxa perquè el Col·legi d’Odontòlegs va denunciar l’acord i la mateixa magistrada va decidir suspendre’l cautelarment. El TSJC després va aixecar la suspensió i l’Ajuntament va seguir treballant amb l’objectiu d’engegar-la el 2022.
L’Ajuntament però va implantar un servei d’odontologia gratuït dirigit a persones vulnerables que eren derivades dels serveis socials municipals. Aquesta iniciativa segueix en marxa i ja ha obert dos centres, a Viladomat i a Torre Baró. Però, a més, va voler impulsar una iniciativa més ambiciosa que culminés amb la creació d’una clínica dental pública que oferís preus un 40% més barats que en els centres privats i atengués al 12% dels barcelonins que no van al dentista per motius econòmics.
El Col·legi d’Odontòlegs, però, va manifestar la seva total disconformitat amb aquella proposta i considerava que l’anunci de preus més barats “era enganyós” ja que no hi ha un llistat oficial de tarifes sobre els tractaments odontològics i, per tant, no es pot oferir preus més barats sinó hi ha amb què comparar-los.
L’Ajuntament va argumentar en el procediment judicial que “està facultat per exercir el servei odontològic” i al·ludia a la Carta Municipal de Barcelona que preveu que el consistori pugui “promoure tota classe d’activitats i prestar serveis de caràcter públic o exercir la iniciativa econòmica”.
La jutgessa, però, respon que això només pot fer-ho “sempre que gaudeixi de la competència en qüestió” i retreu que en cas contrari s’atribuiria “un poder exorbitant a l’administració local en detriment de la iniciativa privada”.
El COEC satisfet, l’Ajuntament confiat de tirar endavant
En un comunicat, el president del COEC, Antoni Gómez ha celebrat aquest “primer i contundent pronunciament judicial, que garanteix que l’Ajuntament de Barcelona i la resta de corporacions locals que van suggerir actuacions idèntiques aturaran qualsevol iniciativa de construcció o d’obertura de centres dentals com els proposats en l’acord ara anul·lat”.
La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, explica que com que la decisió del jutjat no és ferma “no invalida en cap cas” que el dentista municipal tiri endavant. De fet, assenyala que el consistori està enllestint els treballs d’obertura i confia que el TSJC emeti una sentència favorable després del recurs presentat per l’Ajuntament. “Per a l’Ajuntament, la salut bucodental ha estat des del primer dia una prioritat, no volem una salut bucodental de segona”, afegeix la regidora, que recorda que més del 12% dels barcelonins no van mai al dentista per una qüestió financera.
Tarafa també precisa que la decisió del jutjat només fa referència a una de les iniciatives que l’Ajuntament vol impulsar, que és la de posar en marxa un operador odontològic municipal obert a tota la ciutadania. Aquest operador vol oferir una forquilla d’abaratiment de preus d’entre el 10 i el 40%.
La sentència, però, no afecta altres iniciatives per la salut bucodental que l’Ajuntament ha impulsat en els darrers anys, com les dues clíniques municipals per a persones sense recursos: una al carrer Viladomat i l’altra a Torre Baró. Des que aquest servei va entrar en funcionament el 2018, ha atès 2.080 veïns i ha realitzat més de 15.000 visites. A més, Barcelona té acords amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental i un centenar s’han adherit a un conveni per oferir descomptes del 35% a persones sense recursos que disposin de la Targeta Rosa o de la Targeta Barcelona Solidària. En paral·lel, també va instal·lar una consulta odontològica solidària amb el suport de Sant Joan de Déu per atendre nens vulnerables.