Societat

L’oci nocturn no vol quedar despenjat de la desescalada

El Procicat vol aprovar la reobertura en espera que el govern espanyol aixequi el tancament decretat des de l’agost

Sitges farà una prova pilot i Salut demana que no es criminalitzi el jovent

Sitges reobrirà l’oci nocturn el 20 de maig com a mínim una nit a cinc locals del conegut carrer del Pecat, on es farà un assaig clínic. Segons va detallar ahir el Departament de Salut, hi participaran 400 persones que primer s’hauran d’inscriure al web de l’Ajuntament de Sitges i superar un test d’antígens tres dies abans que tingui lloc l’assaig. Des de les onze de la nit fins a les tres de la matinada, es delimitarà l’accés al carrer on hi ha els cinc pubs per garantir el control d’accés. Aquesta prova pilot que el Gremi d’Hostaleria i l’Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat aspiraven a fer després de Setmana Santa ha de servir per determinar com es pot reprendre l’activitat de l’oci nocturn a tot Catalunya.

Segons van indicar els responsables dels locals, els 400 assistents a la trobada representaran el 75% de l’aforament del carrer i no està previst limitar l’ocupació als locals ni a les terrasses més enllà de les normatives de cada bar. “Plantegem la prova de la forma més propera a la normalitat”, va manifestar el president de l’associació, Damià Orts. Pel secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, tots els participants podran consumir begudes amb total llibertat i l’únic requisit serà mantenir un cert distanciament interpersonal, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries des de l’inici de la pandèmia. També es fomentarà l’ús constant de gel hidroalcohòlic. Els participants i els treballadors dels locals seran citats cinc dies després de la iniciativa per repetir el test d’antígens i poder comparar els resultats obtinguts en aquest segon cribratge amb els d’un grup de població similar amb la intenció de comparar la incidència de transmissió de la Covid que hagi pogut tenir l’activitat de l’oci nocturn.

Una guia per al sector

El responsable del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha subratllat la “importància” de l’assaig clínic per testar els protocols que més endavant poden “guiar” la reobertura del sector. Amb aquests resultats, el govern preveu perfilar el pla de represa de l’oci nocturn que aprovarà aquesta setmana el Procicat, i que quedarà a expenses del fet que l’Estat espanyol aixequi el tancament general decretat a l’agost. Ramentol no va entrar a valorar la inclusió dels tests d’antígens de manera estable per a la futura clientela de bars i discoteques. En l’assaig que es farà a Sitges, ha estat l’Ajuntament qui finança íntegrament l’assaig, amb un pressupost d’entre 15.000 i 18.000 euros, al qual caldrà sumar les despeses derivades del personal vinculat a l’estudi. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, va destacar el suport municipal per recuperar l’activitat coincidint amb l’arribada de l’estiu.

Pel que fa a les aglomeracions que s’han vist el cap de setmana als carrers amb l’aixecament del toc de queda, el secretari general de Salut va assegurar que “la majoria” complia amb les mesures de seguretat sanitària i va demanar que no es criminalitzi “un col·lectiu que fa molt temps que suporta les mesures amb molta cruesa”. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va assegurar en una entrevista a Rac 1 que les imatges que es veien del cap de setmana eren “les dolentes” quan la majoria de les persones que van sortir al carrer van fer “les coses bé”. El conseller d’Interior considera que la reobertura de l’oci nocturn s’ha de fer de manera lenta, segura, regulada i en exteriors per no haver de fer passos enrere.

Els Mossos i les policies locals han sancionat unes 600 persones després del final de l’estat d’alarma per incomplir les mesures de seguretat, com ara l’ús de mascareta i el distanciament social. La Guàrdia Urbana de Barcelona va desallotjar, la matinada de dilluns, 1.639 persones de la via pública.

LES XIFRES

18.000
euros és el pressupost que l’Ajuntament de Sitges destinarà per fer la prova pilot
600
sancions són les imposades a tot Catalunya en aixecar-se l’estat d’alarma

Els treballadors tornen a la plaça de Sant Jaume

Els treballadors de l’oci nocturn van tornar a agafar ahir les pancartes per plantar-se, una vegada més, a la plaça de Sant Jaume a denunciar la situació d’ostracisme que viu el sector. Eren els mateixos que s’havien manifestat mesos enrere, en més d’una ocasió, i també els que van arribar a fer una plantada de tendes, sempre demanant el mateix: poder tornar a obrir els locals i treballar.

En la protesta d’ahir hi havia elements de reivindicació nous, com ara una pancarta amb una fotografia d’Isabel Díaz Ayuso, reclamant per a Catalunya la mateixa màniga ampla que ha tingut la presidenta de la comunitat madrilenya, i també arguments nous, com ara el que diu que, després del que es va veure la matinada de diumenge amb botellons a Barcelona i aglomeracions de joves al carrer, és millor que el consum d’alcohol es faci en locals, de manera controlada i ordenada.

El sector de l’oci nocturn és l’únic que encara està tancat del tot i els seus professionals acumulen deutes molt importants, com és el cas de l’Anna, propietària d’un karaoke a Castelldefels que està tancat des de l’agost que cada mes ha deixat d’ingressar 9.000 euros, i ha hagut de suportar una despesa de 700 euros de lloguers, el 50%, més els serveis. Els locals petits estan tenint unes pèrdues de 150.000 euros, que en el cas dels grans pugen fins a 360.000, segons les dades de l’associació d’oci nocturn Fecalon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.