El govern reclama a l’Estat un marc normatiu per evitar “disparitat de criteris” dels tribunals sobre les restriccions
Budó confirma que de moment no es plantegen tornar a demanar el toc de queda
La portaveu de l’executiu creu que les festes al carrer dels últims dies són “puntuals” però apel·la a la responsabilitat
La Generalitat ha tornat a reclamar a l’executiu espanyol que proporcioni a les comunitats autònomes un marc normatiu per evitar la “disparitat de criteris” dels tribunals a l’hora d’avalar les restriccions que s’aprovin per controlar l’epidèmia de Covid-19.
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu d’aquest dimarts, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha admès que de moment no es plantegen demanar que es torni a aplicar el toc de queda, perquè consideren que ara no és una mesura necessària. A més, ha recordat que és una restricció important de la llibertat.
No obstant això, ha reclamat a l’Estat que impulsi un marc normatiu perquè el govern pugui decidir sobre futures restriccions sense haver de dependre de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest sentit, ha lamentat que de moment la Moncloa ha optat per “centrifugar responsabilitats”, en aquest cas cap als tribunals.
La portaveu s’ha referit a les imatges de celebracions espontànies al carrer que s’han vist des que va acabar el toc de queda. I si bé ha admès que són “preocupants”, ha opinat que són “puntuals” i “minoritàries”. Segons ella, la majoria de la població ha actuat amb “coresponsabilitat”. “En cap cas correspon a un comportament majoritari de la societat”, ha afirmat.
De totes maneres, ha demanat responsabilitat a la ciutadania i ha recordat que tot i que ha acabat el toc de queda no vol dir que la pandèmia “hagi desaparegut”.
Budó ha afirmat que “era obvi i evident” que es donaria aquesta situació un cop acabés l’estat d’alarma. És per això que ha insistit en reclamar algun mecanisme perquè els governs autonòmics puguin decidir mesures sense haver de recórrer a les autoritats judicials i sense que hi hagi estat d’alarma.
En aquest context, ha apuntat que els protagonistes dels botellons “no eren només joves” i ha demanat “no estigmatitzar” aquest col·lectiu. La portaveu ha assegurat que la majoria de joves “ho fa molt bé” i els ha agraït la responsabilitat perquè són, precisament, un col·lectiu que està vivint les restriccions “en un moment de la vida on és important la socialització”.