Societat

Condemnats nou directius per una estafa milionària en una obra del Port de Barcelona

Les constructores han d’indemnitzar 30 milions a l’autoritat portuària

Nou directius i tècnics de les empreses que integraven la Unió Temporal d’Empreses (UTE) encarregada de l’ampliació del Dic Est han acceptat penes de fins a dos anys de presó, que eludiran si segueixen un curs d’ètica, per estafar 30 milions al Port de Barcelona inflant les factures de material.

En la seva sentència, la secció 22ª de l’Audiència de Barcelona condemna per delictes de falsedat documental, estafa i contra la Hisenda pública als directius de la UTE -integrada per FCC Construcció, Ferrovial Agroman, Construccions Rubau i Copisa Constructora Pirinenca-, els qui han indemnitzat el port amb els 30 milions desviats.

La sentència, que ha informat el Port de Barcelona en un comunicat, és fruit de l’acord entre les defenses i la Fiscalia, que inclou penes de dos anys de presó per a vuit dels processats i d’un any i nou mesos per a un novè, tot i que la sala els ha suspès l’entrada a la presó a condició que segueixin un curs de sis mesos sobre ètica i moral en el servei de la funció pública i no tornin a delinquir en dos anys.

En haver indemnitzat el port amb les sumes desviades mitjançant l’estafa, els processats s’han beneficiat d’un atenuant de reparació del dany, a més de la de confessió.

Així mateix, l’únic dels processats que ha estat condemnat per un delicte contra la Hisenda pública ha retornat a l’Agència Tributària més d’un milió d’euros per les quotes defraudades en el pagament de l’IVA i els corresponents interessos.

La sentència dona per provat, tal com reconeixen els acusats, que aquests es van posar d’acord per inflar el pressupost de les obres d’ampliació del Dic Est de Barcelona, adjudicat inicialment per un import de 165 milions i que va acabar ampliant-se fins als 197 milions.

Les factures es van inflar mitjançant la falsa compra de material d’una qualitat superior a la utilitzada per a l’ampliació del Dic: concretament, 865.000 tones de pedres amb un cost d’11 milions que mai es van utilitzar i pedra de pedrera -amb un preu de 17.905 euros- que tampoc es va usar perquè les instal·lacions es van aixecar sobre enderrocs i no sobre escullera.

Això va exigir falsificar les matrícules dels camions utilitzats per al transport de les pedres i els albarans que acreditaven l’entrada d’aquest material a la UTE i que van ser lliurats a l’Agència Tributària, afegeix la sentència de l’Audiència.

En opinió del tribunal, per dur a terme l’estafa milionària “era necessari el concert de tots els acusats, els qui van aparentar, de manera conscient i deliberat, a través de factures i albarans creats a aquest efecte, la falsa aparença de l’existència de l’escullera, del seu transport i del seu abocament al port”.

Entre els condemnats figuren un cap del departament d’obra de FCC i gerent de la UTE, el cap d’obra d’aquesta, el cap de grup en la constructora Rubau i el director d’obres del Dic Est.

La sentència sosté a més que la UTE va presentar un IVA repercutit correcte davant l’Autoritat Portuària, però “va augmentar fal·laçment les quotes d’IVA suportat”, la qual cosa va donar lloc, després de les oportunes compensacions, “a quotes a ingressar notòriament disminuïdes”.

Precisament, l’ampliació del Dic Est és una de les adjudicacions investigades en el cas 3 de presumpte pagament de comissions a CDC que dirigeix l’Audiència Nacional, en una causa en la que està processat l’ex president del port de Barcelona Sixte Cambra.

Mitjançant un comunicat, el Port de Barcelona ha celebrat haver vist estimades les seves demandes, que se li hagi reconegut el perjudici sofert i haver estat rescabalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

L’ús del condó entre els joves cau de manera “alarmant”, segons l’OMS

Barcelona
religió

L’abat Gasch, nou Visitador de la Província Hispànica de la Congregació Sublacense-Casinesa

Barcelona

Intervenen un miler d’articles falsificats en dues botigues del Portús

LA JONQUERA
SALUT

L’hospital de Móra d’Ebre, el millor pel descans nocturn dels pacients

Móra d’Ebre
infraestructures

Reus finalitza la planta fotovoltaica més gran de la ciutat

Reus
MEDI AMBIENT

Retornen a la natura setze cigonyes caigudes del niu a Lleida

Lleida
INFRAESTRUCTURES

Paneque defensa el paper “clau” de les dessalinitzadores

EL PRAT DE LLOBREGAT
INFRAESTRUCTURES

Inversió de 9,5 milions en manteniment de carreteres de L’Estat a Tarragona

Tarragona
SOCIETAT

El Punt Lila als espais públics s’expandeix a més municipis de l’àrea de Barcelona

Barcelona