Tensió i crítiques pel dispositiu policial en el desnonament d’un pis al carrer Lleida de Barcelona
Diputats de la CUP donen suport als veïns i activistes per l’habitatge i critiquen que l’operatiu s’ha iniciat sense la presència de la comitiva judicial
Una trentena de persones ocupen el vestíbul de la seu d’ERC durant més de dues hores per aturar la intervenció dels mossos
Un important dispositiu policial s’ha desplegat des de primera hora d’aquest dimarts al conegut com a bloc Llavors, al barri del Poble-sec de Barcelona, on els Mossos s’han desplaçat amb agents antiavalots per fer un desnonament. Al lloc s’hi han concentrat desenes de persones que han intentat evitar el desnonament del pis on hi viuen tres joves. Després de desallotjar les persones concentrades a la porta de l’edifici del carrer Lleida número 38, els mossos han entrat a l’interior on s’han enfrontat amb les persones que intentaven impedir-los el pas a l’escala, tal com es pot veure en un vídeo difós pel Sindicat de l’Habitatge del Raval.
🔴Imatges urgents
— Sindicat Habitatge Raval (@Raval_SHSC) May 25, 2021
Ei @perearagones aquesta és l'ordre que heu donat avui per deixar a gent fora de casa seva. #BenvingutAragonès #PerLaVictòria pic.twitter.com/cOwNCskjEJ
Finalment i malgrat l’oposició veïnal i dels sindicats de l’habitatge, el desnonament s’ha acabat executant.
L’Ajuntament contradiu Sàmper
El conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que el seu departament no tenia constància que hi hagués gent vulnerable vivint al número 38 del bloc Llavors, al carrer Lleida de Barcelona. Sàmper ha afirmat que disposar d’un informe de vulnerabilitat és suficient per suspendre un desnonament, però que, sovint, aquests apareixen després de la intervenció de la policia. Un fet que no passaria si es gestionés el tema amb caràcter previ. “S’ha de fer la feina amb temps i no deixar-ho tot pel final, o sigui, pels Mossos”, ha remarcat.
El regidor de Drets de Ciutadania i del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona, Marc Serra, ha acusat el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, de mentir, assenyalant que l’informe de vulnerabilitat d’un dels ocupants del bloc Llavors “existeix i fa mesos que és al jutjat”.
El TSJC confirma que es va rebutjar l’informe de vulnerabilitat
El jutjat que ha ordenat el desnonament d’un pis en un bloc del Poble-sec aquest dimarts va rebutjar fa unes setmanes l’informe de vulnerabilitat que havien emès els serveis socials de Barcelona, en considerar que el jove no reunia els requisits per ser considerat vulnerable. Així, el magistrat recorda que l’home, de 28 anys, viu sol al pis, no té cap afectació a la salut i pot tenir suport econòmic de la seva família o fins i tot un habitatge. El jove havia ocupat el pis i no pagava cap tipus de lloguer ni hipoteca.
Tensió i càrregues
Des de primera hora s’han viscut moments de tensió i s’ha produït com a mínim una càrrega per part dels agents antiavalots. Els concentrats han llençat objectes i pintura contra la línia policial. Entre els concentrats hi ha els diputats de la CUP Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer. Des de la CUP han criticat que s’hago procedint a desnonar un pis “sense presència de la comitiva judicial”, que finalment ha arribat més tard. “Condemnem amb tota la rotunditat aquesta actuació policial”, assegura el partit a través de Twitter.
El desplegament policial ha constat amb unes catorze furgonetes.
Ocupació de la seu d’ERC
Alguns dels veïns i membres de diversos sindicats de l’habitatge de Barcelona i altres col·lectius, com Arran, que han intentat que entrés la policia a l’edifici del carrer Lleida, s’han desplaçat fins a la seu d’ERC, al carrer Calàbria, on han ocupat el vestíbul durant més de dues hores.
Foto que ens arriba des de la seu @Esquerra_ERC, ocupada per companyes solidàries del moviment per l'habitatge.
— Sindicat de Barri del Poble Sec (@sindicatdebarri) May 25, 2021
No marxaran fins que s'aturi la intervenció policial i el desnonament.#BenvingutAragones https://t.co/ppTRvbWZJs https://t.co/fnBQtmeccu pic.twitter.com/8I6jFRKI8S
Finalment, després de reunir-se amb representants d’ERC, els activistes que ocupaven la seu del carrer Calàbia han sortit .
Des dels diversos moviments per l’habitatge, com el Sindicat del Barri del Poble Sec, han criticat també la presència de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa, capitanejada per Daniel Esteve, i la permissivitat dels Mossos en la seva presència.
⚠️AGRESSIÓ DE DANIEL ESTEVE A UNA COMPANYA NOSTRA⚠️@mossos permet coaccionar i agredir impunement a les veïnes que han vingut a aturar el desnonament.@perearagones frena aquesta barbàrie, primer avís.#BenvingutAragones#BenvingutAragones#BenvingutAragones pic.twitter.com/Gdih564bqj
— Sindicat de Barri del Poble Sec (@sindicatdebarri) May 25, 2021
El Centre Irídia, de defensa dels Drets Humans, també ha criticat el dispositiu judicial en diversos tuits “malgrat la moratòria vigent”: “És necessari que el Jutjat ordeni la suspensió del desnonament de #BlocLlavors i @mossos ha de traslladar-li que davant la situació actual dur a terme l’ús de la força seria contrari als principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat que exigeix la Llei. Atureu-ho!”, han reclamat a Twitter. Malgrat tot, el desnonament s’ha executat.
Un altre desnonament més malgrat la moratòria vigent de desnonaments.
— IRÍDIA (@centre_IRIDIA) May 25, 2021
Un altre jutjat que envia antiavalots per realitzar un desallotjament.
Desokupa present parlant amb @mossos
Es necessiten canvis urgents. Tot el nostre suport als grups d’habitatge.pic.twitter.com/jnTQJhPRHc
També ha criticat l’advertència que els mossos han llançat contra els concentrats al Bloc Llavors: “Advertim a les concentrades que si persisteixen en la seva actitud seran sancionades per infracció de llei de seguretat ciutadana”.
Atenció!@mossos al #BlocLlavors
— IRÍDIA (@centre_IRIDIA) May 25, 2021
"Advertim a les concentrades que si persisteixen en la seva actitud seran sancionades per infracció de llei de seguretat ciutadana” ➡️ #LleiMordassa per protestar?
Fins que no es derogui és necessari que no s'utilitzi com a eina de repressió.