Societat

successos

Investiguen sota secret una nova pista del foc d'Horta

Els Mossos d'Esquadra van demanar fa dos mesos seguir un fil de la instrucció sense que ho coneguin les parts

La jutgessa els ho va concedir

Avui fa un any de l'incendi d'Horta

La investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan segueix una nova línia d'investigació. Avui fa un any del foc que va cremar més de 1.100 hectàrees de bosc i va acabar amb la vida de cinc bombers GRAF de Lleida i va provocar ferides greus, de les quals encara s'està recuperant, a un sisè bomber. Durant aquest any, el jutjat de Gandesa ha imputat els dos joves que presumptament van provocar l'incendi, Joan Antoni Paz i Llorenç Forner, i treballa per escatir si hi ha també alguna responsabilitat per part dels responsables de l'extinció.

El sumari del cas es va fer públic el mes de gener, després de les detencions dels dos presumptes autors de l'incendi, però ahir es va saber que una part de l'expedient s'està desenvolupant sota secret de sumari, lluny de la mirada dels advocats de les parts i dels mitjans de comunicació. Fonts de la judicatura van explicar que va ser la unitat dels Mossos d'Esquadra que investiga el cas qui fa dos mesos va demanar obrir un nou expedient d'instrucció sobre un dels fils del cas, i la jutgessa ho va concedir tot decretant el secret de les actuacions.

Encara no s'ha aixecat el secret d'aquestes actuacions, el contingut de les quals no ha transcendit. L'advocat d'alguns familiars dels bombers morts, Pau Simarro, tampoc no coneix la naturalesa d'aquestes investigacions però confia que vagin en la línia d'aclarir les possibles responsabilitats dels comandaments que s'encarregaven de les tasques d'extinció. Simarro sosté que encara s'han d'aclarir aspectes com els moviments que va fer el cap de guàrdia de l'operatiu en el moment de la mort dels cinc bombers del GRAF Lleida, Carles Font, anomenat tècnicament Delta Zero. El jutjat, però, encara no ha imputat res als comandaments mentre continuen les investigacions.

Visita al terreny

Mentrestant, el cas continua i divendres la jutgessa que l'instrueix ha convocat les parts a un reconeixement sobre el terreny. La jutgessa, els advocats de les parts i personal de la investigació faran un recorregut sobre els escenaris de l'incendi investigat. No es tracta de cap reconstrucció, de manera que no hi aniran ni els imputats ni tampoc es cridarà els testimonis.

Al cas s'hi han personat familiars de quatre dels cinc bombers morts, i també ho acaba de fer l'únic bomber supervivent de l'atrapament de foc que va patir el grup del GRAF Lleida, Pepe Pallàs. Un any després de l'accident, Pallàs continua de baixa i sotmès a diversos tractaments per recuperar-se de les greus cremades que va patir en l'incendi.

L'homenatge oficial, boicotejat

Coincidint amb l'aniversari de la tragèdia, avui totes les casernes de bombers de Catalunya faran sonar les sirenes. També s'han previst dos actes oficials presidits pel conseller Joan Saura, un a Lleida i un altre a Horta de Sant Joan. Dolors Espinet, germana d'un dels bombers morts, ha dit que els familiars no hi aniran. També el sindicat UGT ha decidit evitar els actes oficials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORTBOU

Estabilitzen un foc forestal provocat per un cotxe que s’ha incendiat a l’N-260

PORTBOU
medi ambient

El termòmetre supera els 41° al Priorat i l’Ebre

barcelona
Medi Ambient

Peixos morts al Besòs pel vessament de químics de l’incendi de Polinyà

Santa Coloma de Gramenet
Medi Ambient

La platja del Fòrum, tancada per l’arribada d’aigües d’extinció del foc de Polinyà

Sant Adrià de Besòs

Reobre oficialment l’Arqueoparc Coves de Serinyà

serinyà
Societat

Activat el Pla Alfa per risc molt alt d’incendi a 13 comarques

Barcelona

Barcelona dedica un parc a l’activista antifeixista Neus Català

Barcelona
Societat

Els Mossos aixequen 92 actes d’infracció en pisos turístics

Barcelona

L’episodi de sequera ha causat la mort de 2.000 arbres

Barcelona