Societat

Successos

Primer aniversari del foc dels Ports

Ferida oberta

L'aniversari de la mort dels cinc GRAF de Lleida constata l'enuig de les bases dels bombers i del poble d'Horta amb la conselleria d'Interior

Saura participa en dos actes institucionals sense la presència dels familiars dels bombers morts

A les quatre de la tarda les sirenes dels parcs de tot Catalunya van sonar alhora

“Tret dels familiars delsbombers no hem convidat ningú”, avisava a Interior l'alcalde d'Horta

El mateix vent de garbí tornava a bufar ahir a Horta de Sant Joan, just un any després de la mort tràgica dels cinc bombers dels GRAF de Lleida. Aquest vent va ser el que va fer revifar les flames que segarien la vida de Jaume, Ramon, Jordi, David i Pau, però ahir, a diferència de l'any passat, arribava fresc i sense cendres ni olor de fum. No obstant, la ferida del foc dels Ports encara està ben oberta i fumejant. Així es va poder constatar en l'acte d'homenatge que l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan va organitzar al mirador on hi ha el monòlit que recorda els cinc bombers morts, al qual van assistir sense ser “oficialment” convidats el conseller d'Interior, Joan Saura, i el secretari general d'Interior, Joan Boada. Es va fer un minut de silenci en record dels cinc GRAF a les quatre en punt de la tarda, just en el moment en què havien de sonar les sirenes dels parcs de bombers de tot Catalunya, també el d'Horta de Sant Joan, però al mirador dels Ports, no gaire lluny del punt exacte del tràgic accident, el so de les sirenes no hi va arribar.

“Avui les cendres colguen els cors de dol. Demà, verds i tendres ens duran esperances i els vostres noms més clars. El poble d'Horta, en memòria, gratitud i estima”, diu la placa del monòlit. Però a l'acte d'ahir no hi va acudir pas tot el poble. Només una seixantena de persones, una bona part de les quals eren periodistes de mitjans nacionals i estatals, de gabinets de premsa i de protocol del govern, i una altra gran part càrrecs públics, el delegat del Govern a l'Ebre, Lluís Salvadó i la responsable d'Interior a l'Ebre, Pilar Andreu, entre altres.

“Per no veure'ls”

Hi havia poca gent del poble, i als pocs que hi havia no els va agradar gens la presència de Saura i de Boada. “Em sembla una vergonya que s'hagen presentat aquí. Molta gent no ha vingut per no veure'ls”, assegurava Ricard Grau, que lamentava “el grapat de mentides” que s'han dit sobre l'incendi d'Horta. “Sentia que havia de vindre. Aquests bombers van morir per salvar les nostres finques”, manifestava Lluís Gil, un dels propietaris afectats per l'incendi, que va titllar de “falta de respecte” la participació dels dos responsables d'Interior en l'acte organitzat per l'Ajuntament. Un altre dels veïns mostrava un xiulet amagat. “Mira què he portat. Perquè som pocs, perquè si no els hauríem xiulat”, va dir.

Tampoc l'alcalde d'Horta, el convergent Àngel Ferràs, semblava gaire còmode amb la situació. “Nosaltres, tret dels familiars dels bombers, no hem convidat ningú”, va dir, i va recordar que aquest ha estat un “any llarg i dolorós” per al poble d'Horta, que ha hagut de reviure moltes vegades la tragèdia de l'incendi, sobretot arran de la comissió d'investigació del Parlament i la picabaralla política que s'ha originat entorn a aquest tema. “L'únic que volem és saber tota la veritat”, va afegir Ferràs, resignat que una vegada més el nom del seu poble estigui lligat a la tràgica mort dels cinc bombers.

De fet, l'aniversari d'ahir va obligar una vegada més els veïns d'aquest municipi de la Terra Alta a reviure la tragèdia del 21 de juliol de l'any passat, l'any en què estaven en plena celebració del centenari de la segona estada de Picasso a Horta.

Després del minut de silenci i l'ofrena floral al monòlit dels Ports, a l'església del poble es va celebrar una missa oficiada pel rector de la parròquia i el capellà dels bombers, a la qual van assistir unes 200 persones.

A Horta no hi van acudir els familiars dels bombers morts, que s'han desmarcat totalment dels actes institucionals en què hi ha estat present el conseller d'Interior, i excepte els comandaments, no es van poder veure gaires membres del cos, fet que va posar en evidència l'enuig amb la conselleria, els comandaments del cos i el seu màxim responsable, Joan Saura, per la manera com s'ha gestionat tot l'afer. “Sort de la jutgessa de Gandesa”, apuntaven alguns dels veïns assistents a l'acte d'ahir, que també lamentaven que durant aquest “any llarg i dolorós”, parafrasejant l'alcalde, no hi hagi hagut cap dimissió de cap alt càrrec del govern.

Tampoc el cos de bombers està gaire content amb els seus caps. Les sirenes de totes els casernes van sonar ahir a la tarda en senyal de dol pels seus companys morts, però alhora denotaven el malestar dels bombers envers Interior. Els sindicats de bombers han estat molt crítics amb els seus comandaments durant tot aquest any i encara els reclamen responsabilitats.

Un malestar que també es va posar de manifest a Lleida al matí. Els companys dels bombers lleidatans morts van voler fer la seva ofrena floral al pati de la caserna de bombers de Lleida una hora abans de l'acte oficial, sense coincidir amb la que van fer les autoritats, presidides pel conseller Joan Saura. A l'ofrena oficial a Lleida no hi van voler anar ni familiars dels bombers morts ni representants dels sindicats.

Abans d'anar a la caserna, el conseller Saura, seriós i circumspecte, va llegir lacònicament una breu declaració institucional de suport als bombers des d'una sala de la delegació del govern de Lleida. L'acte no admetia preguntes dels periodistes.

60
persones
són les que van assistir a l'acte d'homenatge d'Horta, de les quals només uns trenta eren veïns. La resta eren periodistes, polítics i gent de protocol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El govern diu que tindrà el certificat de ciberseguretat el 2025 i lamenta l’informe de la Sindicatura

MATARÓ
religió

“En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

barcelona
Palamós

Prohibeixen el bany a la platja Gran per la presència d’un peix agulla imperial

Palamós

Manlleu canvia la caserna de la Guàrdia Civil per habitatge públic

MANLLEU
espai

La missió Polaris s’enlaira per aconseguir la primera caminada espacial privada

barcelona

S’endarrereixen les sancions per no dur l’etiqueta ambiental a la ZBE

Viladecans

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

BARCELONA
salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés

Barcelona

La piscina municipal redueix els incidents a l’estiu gràcies a l’increment de vigilància

figueres