L’Ajuntament de Barcelona manté que la moratòria de desnonaments protegia el veí de Sants que es va suïcidar
Lucía Martín diu que l’actuació del jutjat no ha estat “acurada” i demana una aplicació “garantista” del reial decret
L’Ajuntament de Barcelona manté que la moratòria de desnonaments vigent protegia el veí de Sants que es va suïcidar.
La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat aquest dimarts que desconeixen els motius pels quals el jutjat entén que les circumstàncies recollides en l’informe dels serveis socials per acreditar la vulnerabilitat de l’home no són les que regula el reial decret.
Segons Martín, que no ha volgut entrar en detalls sobre la situació del veí, l’informe és “molt clar”.
Per això, critica que l’actuació del jutjat no ha estat “acurada” i demana una aplicació “garantista” de la norma per protegir les persones vulnerables.
Per a Martín, cal una “reflexió profunda a nivell judicial” perquè el que ha passat és “injustificable”.
La regidora ha admès que un dels motius pels quals el jutjat podria haver desestimat la petició de moratòria feta per l’advocada d’ofici podria ser, per exemple, que la propietat fos vulnerable.
En tot cas, Martín ha remarcat que no ho saben ni han pogut fer-hi res perquè no coneixen els motius en què es basa el jutjat i ha insistit en criticar l’actuació judicial.
Segons ha remarcat, és “fals” que la vulnerabilitat de l’inquilí no quedés acreditada en l’informe dels serveis socials municipals, un informe tipus que especifica vulnerabilitat econòmica i social, situació d’atur i el cobrament d’una prestació.
De fet, l’Ajuntament va trucar divendres al jutjat de forma proactiva per conèixer en detall els motius pels quals no s’aplicava la moratòria però davant de les peticions es va trobar un “mur”.
Davant del silenci de la justícia i l’ordre de desnonament, tres persones de la unitat antidesnonaments es va presentar dilluns a la porta per intentar mediar amb la comitiva judicial, però ja era massa tard.
“Estem davant d’una actuació que no ha estat acurada i el jutjat no ha estat garantista”, ha lamentat Martín en una atenció als mitjans.
El jutjat, ha afegit, ha de prioritzar la situació de vulnerabilitat. La regidora creu que és “totalment injustificable” la decisió del jutge i la considera un “gravíssim error”.
Alternativa habitacional
Preguntada per si s’havia ofert una alternativa habitacional al veí que havia de ser desnonat, Martín ha assenyalat que no havien tingut marge.
En aquest sentit, ha recordat que era un primer desnonament i la sol·licitud de la moratòria buscava precisament guanyar temps per trobar una sortida, ja fos mediant amb la propietat o buscant un reallotjament d’emergència.
“És una situació que no és el que normalment passa, i molt menys en un primer desnonament i vulnerabilitat acreditada per l’Ajuntament”, ha afegit.
Per tot plegat, ha demanat un canvi interpretatiu i una “reflexió profunda” per part de la justícia.
“Què més ha de passar perquè hi hagi una aplicació garantista d’aquesta norma?”, ha plantejat Martín en relació al reial decret llei 8/2021. Espera que, després d’aquest cas a Sants, cap més jutge o jutgessa faci una aplicació de la norma que no sigui garantista.
Més enllà d’això, però, també ha remarcat que caldrà una normativa estatal perquè per llei s’aturin els desnonaments de persones vulnerables si no hi ha un reallotjament.
Per últim, la regidora també s’ha referit al recurs del PSOE contra la llei de lloguers catalana. La considera un “greu error” i ha reivindicat una llei estatal que blindi la norma autonòmica.
La PAH acusa “molts jutges” d’obviar els informes de vulnerabilitat
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha lamentat avui “el paper de molts jutges, que opten per prendre’s la llei per la seva mà, obviant els informes de vulnerabilitat redactats per professionals acreditats, perquè els desnonaments es facin efectius”.
Després del suïcidi ahir d’un veí de 58 anys del barri de Sants de Barcelona, que es va tirar pel celobert després que la comitiva judicial truqués al timbre de casa seva per desnonar-lo, la PAH es pregunta en un comunicat: “és aquest el país que vol el nostre Govern?”.
“Fruit de la desesperació, la víctima, veient l’imminent desallotjament, va decidir acabar amb la seva vida. Això posa en evidència, una vegada més, les insuficiències de les suposades mesures de protecció d’aquest Govern central. Tant la moratòria dels desnonaments, com el paper de les administracions i la seva falta d’habitatge per donar resposta a aquestes situacions”, argumenta la PAH.
Segons la plataforma, aquesta mort “es podria haver evitat” i acusa “molts jutges” de no fer cas als informes de vulnerabilitat que elaboren els serveis socials municipals.
La PAH exigeix una llei d’habitatge estatal “que acabi amb la xacra dels desnonaments de famílies vulnerables, donant resposta i solucions reals: un lloguer social a les famílies vulnerables”.
“La inacció del govern espanyol és una irresponsabilitat molt greu que té un impacte directe en la vida dels ciutadans i ciutadanes a les quals diuen servir”, retreu.
La PAH ha convocat mobilitzacions per les 20 hores d’aquest dimarts davant les delegacions de Govern de les capitals de província i a les seus dels partits o ajuntaments que formen el Govern central a la resta de municipis per exigir que es tramiti i aprovi “de manera urgent” una llei d’Habitatge que contempli els 8 punts de la Iniciativa llei Habitatge.
També que s’ampliï la moratòria actual, fins a l’aprovació de la nova llei, de manera que no quedin persones vulnerables sense protecció i que el Govern central retiri tots els recursos a les lleis d’habitatge autonòmiques pendents al TC.