Societat

Societat

Viatge amb bici de bambú

El banyolí Sergi Unanue fa servir aquest vehicle per cobrir els 7.000 km que separen Tarifa del cap Nord

Construït a Portugal expressament per a ell, el singular vehicle de moment li està donant molt bon resultat

Fer Europa de sud a nord en bicicleta és una proesa, però si recorres aquests 7.000 km al cim d’una bici artesanal que té un quadre de bambú, ja estem parlant d’aventura, perquè fins ara ningú no s’ho havia plantejat. En això és en el que està immers ara el periodista Sergi Unanue, el viatger empedreït de Banyoles conegut arreu del món pels seus vídeos a YouTube (Los viajes de Walliver). El vehicle és del tipus gravel, és a dir, amb estructura de bici de carretera però amb rodes i pneumàtics més gruixuts per poder circular fora de l’asfalt. La hi han construït expressament uns artesans de Curia (Portugal). El bambú –expliquen els constructors en un reportatge penjat a les xarxes– és un material estable, lleuger i resistent. Això últim és especialment transcendent, si tenim en compte que el vehicle ha de suportar el pes no només del conductor sinó de quatre sarrions als laterals (on porta, entre altre material, la tenda per pernoctar o el dron amb què pren imatges aèries) i una bossa al manillar. “El bambú, de moment perfecte. Té molt bona pinta”, informava el ciclista a El Punt Avui divendres, des de Barcelona, quan ja duia fets uns 1.400 km. Aquest viatge, com els anteriors, per a Unanue no és un divertiment de vacances, ja que es dedica a això i constitueix la seva manera de viure, a base de jornades en què descobreix paisatges i gent i ha de salvar les dificultats que van sortint. Amb experiència en mitjans com betevé i VilaWeb , els reportatges que n’elabora li serveixen per finançar-se.

La ruta la va pensar durant el confinament. Va posar-s’hi a principis d’aquest mes a Tarifa , a Cadis (el punt més meridional de l’Europa continental), i acabarà al cap Nord, a Noruega (en l’extrem septentrional europeu), circulant per carreteres i, sempre que pugui, per pistes i camins. La idea és completar-ho, a tot estirar, a l’octubre, abans no arribi al nord d’Escandinàvia el fred del cercle polar àrtic.

Si bé el quadre de bambú està responent a la perfecció, de maldecaps no n’hi han faltat. El més greu –ens descriu Unanue– va ser el trencament, quan tot just portava unes poques jornades a Andalusia, del suport d’un dels sarrions, que va fer malbé cinc radis d’una roda. La resta, de moment, són anècdotes, com la inquietant convivència nocturna amb un grup de senglars i les mostres de solidaritat i hospitalitat rebudes, com la d’una família d’un poble manxec que el va convidar a estofat: “Em va donar la vida”, diu, sobre aquest àpat. També l’ha sorprès la bona relació que s’estableix entre els ciclistes, dels quals ha rebut ajuda i amb qui ha compartit converses i trams de ruta.

Amb l’ús del bambú, el viatger banyolí vol conscienciar sobre l’impacte de l’home en el medi ambient, però també “posar el punt de mira en els paisatges que ofereix Europa, un atractiu sovint oblidat per la gran oferta cultural del territori”, recalca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.