Societat

El tribunal condemna a 22 anys i mig de presó l’assassí de George Floyd

L’expolicia Derek Chauvin expressa les “condolences” a la família, i el jutge justifica el temps de condemna al·ludint als agreujants en un cas que va sacsejar els Estats Units

Derek Chauvin, l’expolicia blanc culpable de l’assassinat de l’afroamericà George Floyd, un cas que va commocionar els Estats Units i mig món fins al punt de revitalitzar el moviment Black Lives Matter i despertar una onada de protestes antiracistes, va ser sentenciat ahir a 270 mesos de presó. Poc més d’un any després que el genoll de Chauvin asfixiés el coll de Floyd, es tanca així un episodi transcendental de la història més recent del país, i promet ser una primera cicatriu.

El jutge Peter Cahill va assegurar que la sentència, que només se li imposa pel delicte més greu pel qual se’l va condemnar –assassinat en segon grau–, és inferior als 30 anys que demanava la fiscalia, però dins dels paràmetres que els experts esperaven i gairebé el doble del que dictaven les guies de sentència, fet que s’explica pels agreujants d’“abús de poder i crueltat”.

Segons Cahill, amb la decisió no tenia cap intenció d’“enviar cap missatge”, i va fer explícita la necessitat de “reconèixer el dolor de la família Floyd”. Abans de saber el veredicte del jutge, Chauvin havia aprofitat per mostrar les seves “condolences” a la família Floyd, però en cap moment es va mostrar penedit ni va demanar perdó. Els familiars de Floyd, per la seva banda, van pronunciar discursos molt emotius i van suplicar a Cahill que imposés la pena més alta possible.

“Què li passava pel cap quan va posar el genoll al coll del meu germà? Per què es va quedar allà tot i que [Floyd] estava emmanillat i quan ja no suposava cap perill?”, es preguntava Terrence Floyd, germà de la víctima, a pocs metres de Chauvin. També es va emetre un vídeo de Gianna Floyd, la filla de set anys de la víctima, en què reiterava una vegada i una altra com troba a faltar el seu pare.

En el bàndol contrari, Carolyn Pawlenty, mare de l’expolicia, va assegurar que el seu fill és un “bon home” amb un “gran cor”, gens racista i amb una dedicació plena al cos policial. “Quan sentenciï el meu fill, també m’estarà sentenciant a mi”, va implorar al jutge.

Giuliani queda sense llicència

La caiguda en desgràcia de Rudy Giuliani, exalcalde de Nova York i exadvocat de l’expresident Donald Trump, no té aturador. Un tribunal de Nova York va decidir retirar-li la llicència professional per les declaracions “demostrablement falses” sobre les eleccions del 2020, que van “inflamar” la tensió als EUA i van derivar en l’assalt al Capitoli. Argumenta que Giuliani és una “amenaça immediata per a l’interès públic”, demostrable per una voluntat explícita d’enganyar sobre els resultats de les presidencials que no s’adequa a la pràctica de l’advocacia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia