Els assistents al MWC, conscients que arrenca una edició discreta en comparació a les anteriors
El congrés s’allargarà fins dijous 1 de juliol amb previsió d’atraure 35.000 visitants virtuals i presencials
Els assistents al Mobile World Congress d’aquest 2021 són conscients que l’edició d’enguany queda lluny de la magnitud de les anteriors. Si bé alguns diuen sentir-se “sorpresos” per la quantitat d’assistents, la majoria entreveuen una edició discreta. “Confiem que sigui igual d’exitosa, però no serà el mateix”, comenten els congressistes entrevistats per l’ACN a les portes del recinte de l’Hospitalet de la Fira de Barcelona. Tots coincideixen, però, que la celebració del MWC és “una bona notícia” per al sector de la telefonia mòbil i el turisme de negocis, més d’un any després que el congrés se suspengués per la crisi de la Covid-19. El Mobile s’allargarà fins dijous 1 de juliol i s’hi esperen uns 35.000 assistents virtuals i presencials.
Aquest dilluns, ha quedat lluny la imatge de l’allau de congressistes que cada finals de febrer inundaven l’entorn del recinte Gran Via de la Fira amb motiu del Mobile. El col·lapse habitual de l’entorn del recinte ha quedat substituït aquest cop per un formiguer intermitent d’empresaris equipats amb mascareta ffp2 i una prova que acredités que un resultat negatiu de covid. Molts d’ells, buscaven confosos a primera hora on era el punt de testeig.
Mesures de seguretat a banda, els assistents consultats han coincidit en mostrar una barreja d’incertesa i gratitud davant una edició de format reduït. Han admès incertesa per la reducció d’assistents i la manca de grans companyies presencials, si bé tots han assegurat que és “un gran plaer” reprendre grans esdeveniments com el MWC a Barcelona.
“Era necessari reactivar-ho”, ha subratllat la Carlota, una congressista mallorquina que ha augurat que, malgrat el muntatge de mínims, aquest serà “un gran Mobile”. “És cert que portem menys feina que altres edicions, però hem de tenir en compte que venim de la cancel·lació de l’any passat, així que tot el que aconseguim estarà més que bé”, ha afegit.
Unes bones sensacions que han compartit en Simon i en Ging, empresaris francesos i xinesos, preguntats a les portes del recinte just abans de superar els diferents controls d’accés. Tots dos han destacat la importància de poder retrobar-se amb altres companyies per reprendre els negocis que la pandèmia va deixar en ’stand by’ el febrer del 2020.
“És cert que hi ha molta menys gent, però segur que serà una edició interessant”, han assenyalat, mentre han apuntat que el viatge fins a Barcelona no els ha estat excessivament dificultós en comparació al periple que superar per volar fa pocs mesos calia.
Des de l’organització, GSMA ha augurat que “l’èxit” d’aquesta edició del Mobile no rau tant en el nombre d’assistents i empreses participants, si no en el fet de poder celebrar el gran esdeveniment. Segons els càlculs de la companyia, fins dijous el MWC podria reunir uns 35.000 assistents, mentre ha evitat estimar quin podria ser l’impacte econòmic donada l’anomalia d’aquesta edició marcada per la covid.
Protesta de Setem
Voluntaris de Setem han fet una acció aquest dilluns davant les portes de la Fira per “visibilitzar les vulneracions de drets laborals en la indústria de l’electrònica” que “queden silenciades i ignorades” en esdeveniments el Mobile World Congress, segons ha explicat Marta Anglès, portaveu de l’entitat. Els activistes han mostrat pancartes i cridat consignes reclamant sous més alts, dret de sindicalització i seguretat laboral, entre d’altres demandes laborals, quan un dels voluntaris, amb americana, els ha tapat la boca amb cinta adhesiva, denunciant la “invisibilització” d’aquestes qüestions, segons ha explicat Anglès. Aquesta és una de les activitats “paral·leles” al MWC per defensar un model “més just i sostenible”.
“Demanem especialment els drets de les persones treballadores a la indústria electrònica, que estan patint moltes vulneracions, sobretot tenen moltes dificultats per la sindicalització, fan moltes hores extres, i amb el tema de la Covid-19 s’han vist especialment afectades i acomiadades, pateixen molts problemes de salut degut al contacte constant amb tòxics”, ha denunciat Anglès.
Aquesta és una de les activitats que ha fet l’entitat en el marc d’aquest congrés alternatiu al Mobile. Entre les activitats proposades, la tarda d’aquest dilluns es farà una pluja d’idees per “repensar el canvi tecnològic” i dimarts un taller de reparació a la Plaça Pou de la Figuera. Més tard hi haurà una obra de teatre relacionada amb les condicions laborals de les empreses tecnològiques.
Aquesta sisena edició del Mobile Social Congress, que vol denunciar els impactes socials i ambientals negatius de la indústria electrònica, s’ha realitzat en dues parts. La primera es va fer el 5 i 6 de maig amb diverses conferències en línia en motiu de la Covid-19.
La segona part, presencial, s’està celebrant aquests dies amb diverses activitats per visibilitzar iniciatives locals existents en reparació, reutilització, i recondicionament d’aparells, entre altres. El diumenge es va fer una recollida de mòbils a Sants per enviar a l’ONG RefugeeBus, així com una exposició, un ‘scape room’ sobre el paper de les dones a la tecnologia i un cinefòrum.