Societat

Mor Xavier Sagristà, xef amb estrella del Castell de Peralada

El reconegut cuiner va tenir protagonisme en els primers èxits d’El Bulli i, després, va coronar-se al Mas Pau

Xavier Sagristà va fer-se cuiner gairebé per accident. Ell mateix ho explicava així en una entrevista publicada en aquest diari l’abril del 2018. “Abans d’anar al servei militar vaig anar a parar a Menorca, per fer quatre calerons perquè la intenció era anar a voltar món. Vaig entrar fregant plats al Mínim’s, en al·legoria del Maxim’s, i en poc temps em van passar a freds i després, quan va plegar el que portava la graella, la vaig agafar jo.”

Aquells inicis en una brasa menorquina van ser el punt de partida d’una llarga, i reconeguda, carrera gastronòmica. Xavier Sagristà i el seu inseparable Toni Gerez (cap de sala i sommelier) van coincidir a El Bulli de Juli Soler i Ferran Adrià i van participar d’aquell agosarat projecte que amb els anys va convertir la cala Montjoi en el racó culinari més prestigiós del món.

Sagristà, mort ahir als 64 anys víctima d’una malaltia, explicava que a El Bulli va veure la llum de l’alta cuina.

El 1994, el xef i Toni Gerez canvien Montjoi per Avinyonet de Puigventós i posen en marxa el projecte de Mas Pau. Allà van aconseguir una estrella Michelin i van donar mostres del seu bon saber i del bon tracte amb la cuina tradicional empordanesa. Acabada l’etapa Mas Pau, no els van faltar ofertes. Peralada els va fer el pes.

“Que la inspiració t’agafi treballant”, deia Sagristà, etern defensor de l’excel·lència: “La nostra cuina és la de realçar el producte.”

LA FRASE

La inspiració surt de barrejar el que vaig aprendre a El Bulli amb la meva imaginació
Xavier Sagristà
Cuiner (1957-2021)

LA XIFRA

23
anys defensant estrelles. Sagristà va conservar l’estrella de Mas Pau 19 anys i Peralada la té des del 2017.

Un duet d’èxit

Xavier Sagristà (Barcelona, 1957) i Toni Gerez (Llançà, 1963) formaven un tàndem gastronòmic d’èxit. Després d’haver compartit feina deu anys a El Bulli, van agafar el Mas Pau d’Avinyonet de Puigventós el 1995 i en poc més d’un any van aconseguir una estrella Michelin que van conservar dinou anys. Van tancar aquell projecte per desavinences amb la propietat i els va sortir la possibilitat de tornar a brillar al Castell de Peralada. Amb un any i quatre mesos en van tenir prou per aconseguir una estrella Michelin oferint una innovadora cuina de la memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Es disparen les denúncies per discriminació a Barcelona

Barcelona
xarxes socials

Instagram crea un nou “compte adolescent” amb control parental

barcelona
Societat

Mor Jaume Ribas, un dels últims faroners d’Eivissa i Formentera

Ryanair manté nou rutes hivernals a Girona però amb un 33% més de vols

GIRONA

El Ripollès instal·larà càmeres als accessos de la comarca

ripoll
europa

La CE demana prohibir en espais a l’aire lliure tabac i cigarretes electròniques

barcelona
salut

Es redueixen un 15% els treballadors que van amb cotxe a l'Hospital d'Olot

olot
Sanitat

El nou CAP Florida Sud de l’Hospitalet de Llobregat obrirà el dia 25

L’Hospitalet de Llobregat
MEDI AMBIENT

Neumàtics, plàstics i ferros, els principals residus del fons marí al port de la Ràpita

La Ràpita