“Està en risc el nostre futur”
Els empresaris llancen un SOS per la repercussió que té l’electricitat en el seu equilibri
Càmpings de Girona es van reunir fa quinze dies amb el conseller Torrent
El preu de l’electricitat disparat castiga les economies familiars i pot arribar a destrossar els números d’una empresa. Els empresaris estan començant a posar el crit al cel per una situació de costos insostenible en el subministrament de l’energia que, segons expliquen, en alguns casos pot suposar el tancament del negoci.
Aquest és el cas de l’empresa Frillémena, un magatzem frigorífic de grans dimensions situat al municipi gironí de Sant Gregori que requereix un gran consum d’energia per fer funcionar les seves instal·lacions. En aquest centre de conservació d’aliments hi ha cinc túnels de congelació a una temperatura de 35 graus negatius, que contrasta amb la temperatura superior als 30 graus que es pot arribar a registrar a l’exterior.
“Per fer funcionar l’empresa tenim contractats 1.20 quilowatts de potència”, explica Carme Casassas, que dona dades per veure l’evolució de la factura en els últims anys: “El juliol del 2019 vam pagar 46.000 euros, el mateix mes de l’any passat la factura va ser de 49.700 euros i aquest any s’ha disparat un 25 per cent, fins als 78.500 euros.” Casassas lamenta: “Les empreses estem en mans de les elèctriques, que ens estan robant a nosaltres i també als consumidors domèstics”, denuncia.
L’estratègia de l’empresa difícilment es pot basar a repercutir el cost de l’energia als seus clients. “No podem repercutir un 25%, ens quedaríem sense els grans clients”, diu Casassas, que vaticina que si no hi ha un canvi de política energètica la seva empresa té un futur magre: “Aguantarem dos o tres mesos més, estan posant en perill el futur de la nostra empresa.”
L’energia és després dels sous la gran despesa que han d’assumir cada mes les empreses de càmpings. La patronal del sector a Girona es troba també en estat d’alerta arran de l’increment del preu de l’electricitat i com aquest fet pot afectar els seus negocis, encara més en un moment en què l’ocupació no arriba al cent per cent. “Estem rebent factures que s’estan multiplicant per dos i per tres”, explica el gerent de l’associació de càmping gironins, Ward Wijngaert.
“Si no fem beneficis no podem invertir en millores dels càmpings i això és indispensable per mantenir el nivell d’excel·lència”, diu Wijngaert, que fa quinze dies va participar en una reunió amb el conseller Roger Torrent, al qual li van exposar els problemes derivats dels costos elèctrics. “Va prendre nota i es va comprometre a parlar amb el govern espanyol de la qüestió.”
El problema en el món de l’empresa és general, tal com confirma l’assessor energètic Jordi Rabat, de l’empresa Energy Tools, que assegura que “els estan arribant rebuts amb costos entre 3 i 5 vegades superiors als que hi havia”.