La Casa de l’os d’Isil reivindica l’ofici de vaquer
Les visites a agrupacions de bestiar permeten conèixer les feines que fan durant cinc mesos a la muntanya
Per segon any consecutiu Manel Espada passa cinc mesos (de l’1 de juny a l’1 de novembre) a la muntanya vigilant un ramat de 800 vaques d’una dotzena de ramaders. Espada ha explicat que és una feina molt desconeguda i per això poc reconeguda. Per revertir aquesta situació, la Casa de l’Os d’Isil, al Pallars Sobirà, organitza sortides guiades a les agrupacions de bestiar a la Vall de Bonabé. Guillem Esteve, president de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil, ha explicat que amb aquesta activitat es vol donar l’oportunitat de conèixer de primera mà l’ofici de vaquer i el de la ramaderia extensiva. Amb aquestes propostes, volen oferir una perspectiva més transversal del territori incloent-hi les visions més crítiques envers l’os.
Francesc Rodríguez, de l’empresa Obaga Activitats, responsable de la gestió de la Casa de l’Os, ha explicat que aquesta activitat s’ha programat per donar a conèixer l’ofici de vaquer, però també fer una immersió en el medi i que el visitant conegui que és el Parc Natural de l’Alt Pirineu, un espai a protegir, i un cop finalitzada l’activitat marxi amb una actitud de respecte cap al medi, els animals i l’ofici.
El visitant, amb un guia, acompanya al vaquer a fer les tasques diàries com donar sal a les vaques o a revisar que totes estiguin bé. També poden veure com treballa el gos d’atura. Durant la sortida s’ensenya que un no es pot apropar al bestiar, que no pot portar els gossos deslligats i que no pot portar bosses de plàstic perquè les vaques es pensen que el volen donar sal i s’atansen a la gent.
Aquest vaquer forma part de l’agrupament de ramats que s’organitzen a l’Alt Pallars per evitar atacs de l’os. Aquesta qüestió també s’explica als participants de l’activitat igual que la tasca dels gossos guardians de bestiar.
Espada ha explicat que el que l’ha sorprès més és el desconeixement de la gent sobre l’ofici de vaquer, ofici que confonen amb el de pastor que és qui guarda els ramats d’ovelles, i el desconeixement del comportament de les vaques.
Esteve també ha explicat que amb activitats com aquestes l’objectiu és fer créixer la Casa de l’Os Bru dels Pirineus per consolidar-la com un centre d’interpretació integral de la Vall de Bonabé que, més enllà de l’os, tingui en compte àmbits ineludibles del territori com ara la ramaderia, la Reserva de Caça i el patrimoni cultural, industrial i natural, entre altres.
La Casa de l’Os Bru dels Pirineus està dirigida per l’EMD d’Isil i Alós, amb la col·laboració de l’associació Trenca i la Universitat de Lleida (UdL). Al mateix temps, ofereix els serveis als visitants com a punt d’informació del Parc Natural de l’Alt Pirineu a les Valls d’Àneu, a través del contracte de servei d’informació i educació ambiental dels parcs naturals que gestiona la Generalitat.
L’EMD d’Isil i Alós impulsa un projecte de renovació de l’espai museístic pressupostat en més de 100.000 euros. Es busca integrar aquesta visió transversal del territori i incorporar altres infraestructures com ara la Serradora d’Alós, l’exposició de la Matussière, o l’ampliació de la botiga de productes de proximitat, entre d’altres. Aquest projecte compta amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars.