Societat

Nova Orleans es prepara per a l’“extremadament perillós” huracà Ida

El temporal arriba precisament quan fa 16 anys del Katrina, que el 2005 va assolar la ciutat

Desenes de milers de residents evacuen aquest dissabte la regió

Desenes de milers de residents de Nova Orleans i la zona costanera de l’Estat de Louisiana evacuen aquest dissabte la regió davant l’envestida de l’huracà Ida, que es preveu es converteixi en “extremadament perillós”, amb vents sostinguts de fins a 130 milles per hora (209 km/h), abans de tocar terra al sud dels EUA aquest diumenge.

Amb el record dels successos d’ara fa 16 anys amb l’huracà Katrina, que va assolar la ciutat, milers de ciutadans de Nova Orleans s’amunteguen en les autopistes rumb nord mentre les autoritats adverteixen del perill que suposa el ràpid enfortiment de l’Ida, que pren força en les càlides aigües del Golf de Mèxic després de deixar enrere Cuba i genera ja vents de 100 milles per hora (155 km/h).

La sortida de milers de persones de la zona costanera ha provocat importants retencions aquest dissabte i ja ha començat a escassejar el combustible a nombrosos punts de la ciutat i la resta d’una regió on s’ha decretat el toc de queda en la parròquia de Terrebonne, que es troba a la possible trajectòria de l’Ida.

El que serà el primer huracà a tocar terra als EUA aquesta temporada a la costa atlàntica ja està a menys de 290 milles (470 km) al sud-est de la desembocadura del riu Mississipí, i es preveu que arribarà a la costa nord-americana la tarda o nit del diumenge com a categoria 3 o 4 en l’escala Saffir-Simpson, d’un màxim de 5 i que mesura els huracans en funció de la força dels seus vents.

Però el major perill de l’Ida és l’aigua i, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC), una “devastadora” maror ciclònica podria elevar el nivell de la mar normal fins a 15 peus (4,5 metres) a la zona de la desembocadura del Mississipí.


El Servei Meteorològic Nacional a Nova Orleans alerta que la maror ciclònica, juntament amb ratxes de vent tan forts com 150 milles per hora (240 km/h), pot deixar “inhabitables” regions del sud-est de Louisiana, a causa dels “danys estructurals” que poden sofrir els edificis, “molts dels quals seran arrossegats”.

A això caldria sumar grans i perilloses ones i grans quantitats de pluja, amb acumulacions de fins a 20 polzades (50 centímetres) al sud-est de Louisiana i el sud de l’estat de Mississipí fins dilluns.

Els experts han alertat que tot plegat podria provocar inundacions i riuades a la regió i també preveuen tornados des de diumenge fins a la matinada de dilluns.


Evacuació massiva
L’alcaldessa de la ciutat, LaToya Cantrell, ha ordenat aquest divendres l’evacuació obligatòria de les persones que viuen fora del sistema de dics que protegeixen la ciutat de possibles inundacions. A la resta de veïns els ha recomanat que surtin també de la zona o busquin protecció.

Aquest dissabte Cantrell ha dit en una roda de premsa que la decisió de quedar-se o evacuar cal prendre-la “immediatament”, perquè el “temps no està del costat” de la ciutadania i l’Ida arribarà molt aviat, i han d’estar tots preparats abans d’aquesta nit.

El governador de Louisiana, John Bel Edwards, ha advertit en diverses ocasions que ja ha començat el compte enrere per evacuar i que els residents tenen fins al vespre d’aquest dissabte per estar preparats per a l’arribada de l’huracà, que preveu tindrà “seriosos impactes” a l’Estat.

Edwards ja ha demanat la declaració de l’estat d’emergència, que poc després ha estat acceptada pel president, Joe Biden, per poder assistir amb fons i mitjans federals a la regió.

Biden, que ha estat informat aquest dissabte per l’Agència Federal de Gestió d’Emergències (FEMA) sobre els preparatius realitzats, ha dit a l’inici de la reunió que el fet que l’Ida arribi en l’aniversari de Katrina és un “fort recordatori” que ha fer “tot el possible” per ajudar la població a estar preparada per a l’huracà.


El record del Katrina, molt present
L’huracà Katrina, considerat com un dels pitjors desastres naturals de la història dels Estats Units per la FEMA, va provocar el 2005 la mort de 1.833 persones i el desplaçament de gairebé un milió d’habitants, que van perdre les seves propietats.

La ciutat, construïda entre el riu Mississipí i el llac Pontchartrain, es va inundar gairebé per complet en trencar-se els dics d’aquest llac pels forts vents originats pel Katrina, que van arribar el 29 d’agost de 2005 a ser categoria 3, mentre que els de l’Ida es preveu que siguin de força 4.

Però ara les autoritats locals esperen que la inversió multimilionària realitzada en el sistema de contenció i de bombeig d’aigua evitin una possible tragèdia just el mateix dia, 16 anys després. I asseguren que Nova Orleans és una “ciutat molt diferent pel que fa a seguretat i infraestructures” en relació al que era fa 16 anys.

Louisiana és una regió acostumada als embats d’aquestes poderoses tempestes tropicals. L’Ida arriba gairebé un any després que l’huracà Laura toqués terra el 27 d’agost de 2020 com el més fort registrat en aquest Estat, amb vents de 150 milles per hora (240 km/h), i deixés prop de 40 morts als EUA

Abans d’arribar a les costes nord-americanes, l’Ida va passar per Cuba aquest divendres, on va tocar terra com a huracà de categoria 1 i va creuar el país en el seu extrem occidental sense que fins al moment s’hagin reportats víctimes mortals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia