Societat

LA CRÒNICA

Just als límits de la llengua

El castell de Fitó defensa simbòlicament el límit històric entre Catalunya i França. S'alça esquerp i vigilant sobre un turó ben a prop dels estanys de Salzes, amb el mar estès a llevant. Era la fita, el terme, el senyal, el límit entre dues corones medievals. Ara és poca cosa més que un puntet al mapa turístic del Rosselló, amb visita agraïda, bona taula inclosa sota els sostres de pedra. Si no teniu la gana feta, podeu demanar-hi un vaset de moscat de Ribes Altes, ben fred. Entra amb total delicadesa.

Els francesos diuen “Fitú” perquè escriuen Chateau de Fitou. No cal esverar-se. Del Canigó que domina orgullosament sobre la línia dels Pirineus, en diuen “Canigú”, que escriuen “Canigou”. No em puc estar de preguntar-me la causa lingüística del canvi. Perquè ou i no o? Se m'acut la possibilitat que el català que es parlava a l'altra banda de l'actual frontera tendís a fer àtones les os finals. Llavors, seguint la norma de pronunciar u aquestes vocals àtones, tindríem una explicació. Però molt complicada, tot sigui dit. Massa, al meu entendre.

Amb el dubte al magí, passo per Portbou. Josep Pla entra a Portbou en el seu viatge frustrat amb la mà a l'arjau del gussi que el seu amic Hermós ha manllevat a Cadaqués. L'Hermós dorm. Van camí de França. Pla sent xiular el tren. “Ens fondegem a la petita riba. Constato l'exactitud de la toponímia. Les muntanyes dins les quals està enxubat Portbou tenen realment formes bovines”, escriu.

De manera que no hi ha cap relació entre “Fitou”, “Canigou” i Portbou. Però té raó Pla? Com tothom, no les pot pas encertar totes. I en toponímia li sé alguna errada ben pròxima. Cap de Creus, posem per cas, que no sap relacionar amb Cap de Quers, malgrat l'evidència pètria aclaparadora.

De manera que em permeto recordar que Carles Sentís creia que el nom Portbou era una derivació de port bo, per influència del veïnatge francès. Potser només una intuïció. Caldria explicar per què els gavatxos han convertit la o en ou, i no ho fa, que jo recordi.

En canvi, Jaume Pol Girbal, a El món de la Costa Brava, no es limita pas a dir que “no és pas imprescindible haver-se fet vell anant a l'escola per deduir que hi ha una relació molt clara entre Portbou i Port-Bo. Aquesta cala és un bon port de refugi”. Hi aporta arguments: “La lletra ‘ou' de ‘bou' correspon a la grafia llenguadociana. És una lletra muda. Caldria doncs pronunciar Port Bo”.

Aquí tindríem la solució del problema: la llengua d'oc. I serviria per Portbò, per Canigó, per Fitó i per d'altres topònims similars que jo no he sabut detectar. Ara, caldria explicar, més enllà del veïnatge i l'origen comú, les raons d'aquesta sorprenent influència llenguadociana en el català escrit al peu de les muntanyes pirinenques. Haurà de ser un altre dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona