Olot inicia avui una edició asèptica de les Festes del Tura
Marcada per les mesures anti-Covid, els actes es concentren en tres escenaris
L’oferta s’ha reduït un terç
Olot inicia avui a la tarda i després de dos anys, amb una doble ballada dels nans, gegants i cavallets, l’edició més asèptica de la història de les Festes del Tura, dedicades a la verge que, segons la tradició, va ser trobada al segle XV per un pagès que llaurava amb un bou. Asèptiques, perquè, a causa de les mesures de prevenció de la Covid-19, hi haurà aforaments i horaris nocturns limitats i una programació reduïda i adaptada a les circumstàncies.
A part de la reducció de la programació, la majoria d’actes s’han concentrat a la plaça Major, sobretot els de cultura popular, i a la plaça de braus i al parc Nou. L’eliminació de l’espai de barraques, al Firal, és, no obstant això, la mesura més dràstica que l’Ajuntament ha hagut de prendre, ja que és el punt de trobada i de relacions socials de la festa major olotina. Paral·lelament, i per evitar els efectes no desitjats de l’acabament prematur de la gresca, la policia local i els Mossos han preparat un dispositiu especial per evitar botellots.
La programació, que s’ha reduït dels aproximadament 150 actes de mitjana de cada any a una cinquantena, es fonamenta en els actes tradicionals i de cultura popular, com ara les ballades de la faràndula i la del gegant del Porc i del Xai de la penya Aoapix, i en les actuacions musicals a part dels actes religiosos propis de la festivitat. El pregó anirà a càrrec de representants de la Unió Esportiva Olot, que celebra el seu centenari.
LA XIFRA
LA DATA
Toc manual de campanes
Olot recupera avui el toc de campanes de festa major, que interpretarà el músic olotí expert en aquests instruments, Xavier Pallàs. Utilitzarà la cadira de campaner que ell mateix ha reconstruït a partir de la documentació que ha pogut trobar. El toc de festa major es farà des del campanar de l’església de sant Esteve i es recupera així aquest patrimoni immaterial de la ciutat. El toc manual de campanes ha estat declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat. Pallàs tocarà a festa també dimarts, diada central de la festa d’Olot.