Societat

itàlia

Passaport a la feina

Itàlia, que va ser el primer país occidental a haver d’afrontar la pandèmia de Covid-19, també és capdavantera a experimentar noves restriccions i mesures expeditives per combatre-la. A partir del 15 d’octubre, a Itàlia caldrà tenir el passaport sanitari per accedir a qualsevol lloc de feina, públic o privat. Fins ara ja és necessari per accedir a bars i restaurants, museus, concerts, esdeveniments culturals, casaments, etc., així com per als transports de llarg recorregut. L’obligatorietat serà vàlida fins al 31 de desembre, que és quan s’acaba l’estat d’emergència.

Per obtenir el passaport sanitari cal estar vacunat, acreditar que s’ha passat la malaltia o presentar una prova PCR o d’antígens feta com a molt 48 hores abans. Els treballadors que no tinguin el passaport quedaran suspesos de feina i sou, tot i que no podran, en teoria, ser acomiadats per aquest motiu.

A més, el govern ha ordenat mesures específiques per al nou curs escolar, que ja serà presencial. Continua l’obligatorietat de mantenir un metre de distància i fer servir mascareta –excepte per als infants menors de 6 anys–. Tot el personal d’escoles, instituts i universitats, tant mestres i professors com treballadors dels centres, hauran de tenir el passaport sanitari. Si no es té no es pot accedir al centre i a partir del cinquè dia d’absència és considerada una absència injustificada i “la relació laboral queda suspesa”, segons recull el decret llei. Aquesta mesura també és vàlida per a tots els treballadors de les residències d’ancians. El sistema de passaport sanitari italià es converteix així, de moment, en el més estricte d’Europa. Encara hauria pogut ser-ho més, perquè el president del govern, l’exbanquer Mario Draghi, va dir a l’estiu que prenia en consideració fer obligatòria la vacunació a tots els ciutadans per llei, un fet inèdit no només a Europa sinó a tot Occident (el vaccí és obligatori, per exemple, a Indonèsia i al Kazakhstan). Des de l’anunci de l’obligatorietat del green pass per accedir als llocs de feina, les reserves per vacunar-se han augmentat prop d’un 20% (un 71,8% de la població té la pauta completa). Amb tot, la manera com s’ha fet obligatori el passaport sanitari als treballadors ha rebut diferents tipus de crítiques. Alguns experts lamenten que el govern no hagi explicat els motius sanitaris que justificarien la mesura i els sindicats voldrien que les proves fossin gratuïtes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.