Societat

regne unit

Aposta per la normalitat

Al Regne Unit estan pujant lleugerament els contagis. Durant el cap de setmana se’n van produir un 5% més que durant la setmana. La incidència acumulada se situa en 358 positius per cada 100.000 habitants. La xifra de morts està en 127 diàries i la d’hospitalitzacions, en 768, un 12% menys que a final de setembre. El país va recuperar la normalitat d’abans de la pandèmia el 19 de juliol. Va aixecar totes les restriccions, incloent-hi l’obligatorietat de portar mascareta al transport públic i als espais interiors, i va eliminar la distància social. Ara es veu molt poca gent amb mascareta al metro, per exemple. És com si no hi hagués Covid-19. Les dades actuals són molt millors que les que s’esperaven govern i científics quan es van eliminar les limitacions. Preveien més de 100.000 contagis a finals d’agost. Tot i les dades esperançadores, el govern vol prorrogar la llei del coronavirus (l’equivalent a l’estat d’emergència a l’Estat espanyol) durant sis mesos més per poder imposar restriccions en cas que es tornin a disparar els casos aquest hivern. Hi ha una forta oposició dins del Partit Conservador, el de Boris Johnson, d’una facció que està en contra de la possibilitat que hi hagi noves restriccions. Aquest setembre el govern ha rebaixat encara més les restriccions per viatjar i ha eliminat els sistema de semàfor turístic que regia els viatges internacionals i les entrades al país. Ara només hi ha països i regions on es pot viatjar i on no es pot anar. Els viatgers que provenen de destinacions aptes, com ara Catalunya, només s’han de fer una prova PCR l’endemà del dia de l’arribada.

Tot i això, el govern es mostra cautelós en els seus missatges. Avisa del perill que s’incrementin els contagis a l’hivern i de noves variants com ara la delta plus, una mutació de la delta, també originada a l’Índia. I continua fent campanya perquè la gent es vacuni, en especial la gent jove. El 89,6% de la població més gran de 16 anys ja està vacunada amb una primera dosi i el 82,1%, amb la segona. La vacunació ha quedat estancada per sota del 90% des de fa setmanes. Se suposa que aquest 10% són els antivacunes. El 20% dels menors de 40 anys i el 30% dels menors de 30 no s’han inoculat. En aquests sectors el govern ha iniciat una campanya amb la contractació de persones influents a Instagram, TikTok i la resta de xarxes socials.

Preocupen especialment els contagis en els menors de 16 anys. La incidència acumulada en els nens de 5 a 9 anys és de 483,5 casos per cada 100.000 (un 24% més que l’última setmana de setembre) i de 756,2 entre els que tenen de 10 a 19 anys (un 25% més), amb relació als 358 casos pel total de la població. El govern britànic ja ha començat a vacunar els més grans de 50 anys amb una tercera dosi de reforç de Pfizer i també els adolescents de 12 a 16 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.