Societat

alemanya i els països nòrdics

Vacuna i kebab gratis

De passar-se hores penjat al telèfon o a internet per aconseguir cita per a la vacuna a que et regalin un Kebab si et presentes voluntàriament perquè et posin el vaccí de Moderna. Les ofertes a Alemanya per motivar els no immunitzats s’han disparat. El tiquet per a un kebab gratis te’l donen en una barriada de Berlín amb molta població d’origen turc i àrab, Wedding. A Baviera i altres regions del sud et regalen una salsitxa. També et posen la vacuna sense cita prèvia en uns trens determinats, el metro o centres comercials. Entre el maig i el juny els alemanys buscaven desesperadament la seva cita al centre de vacunació o al metge de capçalera. S’acostaven vacances i se sabia que, sense el certificat, es podia complicar pujar a un avió. De retorn a Alemanya, qui no s’havia vacunat no té cap pressa. La taxa de vacunació amb la pauta completa sembla haver-se clavat en el 64%. Puja mil·limètricament, malgrat les crides insistents d’Angela Merkel advertint que la tardor por ser complicada.

De la incidència dels cinc casos per set dies i 100.000 habitants de juny s’ha passat als 61. Les escoles han obert, hi ha classes presencials i no es preveu un nou tancament. La incidència acumulada ja no és el criteri determinant, sinó l’índex d’hospitalitzacions. Amb el 64% de vacunats amb la pauta completa no cal córrer, mentre no hi hagi símptomes de saturació hospitalària, diu Sanitat.

A Alemanya no s’ha obert del tot la vida pública com a Dinamarca, on la taxa d’immunitzats voreja el 75%. La paraula màgica ara és el 3G, que es remet a les paraules Geimpfte, Genesen i Getestet, és a dir, vacunats, pacients recuperats o qui porti el test negatiu. S’ha de pertànyer a una d’aquestes tres G per entrar al cinema, el teatre o la piscina. A Hamburg només es permet l’accés a les dues primeres G. I per asseure’s a l’interior del restaurant s’ha d’omplir un formulari o enregistrar-se’hi per mòbil. Dinamarca i Suècia, també amb una taxa de vacunació per damunt del 73%, són espais lliures de restriccions o ho seran aviat. És una aposta arriscada per a Suècia, que el 2020 va passar de tenir la política menys restrictiva d’Europa a patir una taxa de mortalitat tres cops més alta que a Dinamarca i vuit per damunt de Finlàndia i Noruega. Els nòrdics apunten a la normalització total. Alemanya, amb 83 milions d’habitants, no s’hi anima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.