Societat

Els familiars de les residències clamen “un tracte digne”

Insten la Generalitat a retirar el pla sectorial i que no es retalli personal

Anuncien una mobilització al novembre

Coincidint divendres amb la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, prop d’un centenar de persones protestaven ahir al migdia a les portes de la Generalitat per reclamar un tracte digne a les residències de gent gran. “Són presoners sense delicte ni condemna. Volem persones lliures”, denunciava la portaveu de la coordinadora de familiars de residències 5+1, María José Carcelén que reclama a la Generalitat que retiri el pla sectorial per la Covid que restringeix visites i sortides als residents. “Estem a la cua de la dependència i també a la cua vulnerant drets”, hi afegia la portaveu, que alertava del nou decret publicat al DOGC en què es retalla les ràtios en els equips tècnics. “Ara estalviem en fisioterapeutes, quan després del confinament fan més falta que mai”, lamentava Carcelén, que va retreure al govern que no s’estigui movent per avançar en un canvi de model residencial. En la protesta, organitzada conjuntament amb la plataforma estatal d’organitzacions de familiars i usuàries de residències, es va insistir que “no hi ha cap interès a saber què va passar dins les residències”, ja que no s’ha obtingut cap resposta de la fiscalia en relació amb les cinc denúncies que s’han presentat.

“Volem justícia!”, cridaven els manifestants que hi afegien: “No són mobles, són persones.” Pel novembre es va anunciar una altra protesta. L’acte tenia el suport de la Marea de Pensionistes, indignats i recollint signatures contra la proposta del govern espanyol d’allargar l’edat de jubilació fins als 75 anys.

LA XIFRA

5
Són les denúncies presentades pels familiars, a la fiscalia, per la gestió dins les residències.

“Sabem que no fan sectorització ni grups bombolla”

Casimira Medrano acompanyava la mare, que es desplaça en cadira de rodes, fins a la primera fila de la manifestació. “Ella està en un centre de dia, però el pare viu a la residència”, explicava preocupada pel tracte que s’està donant a la gent gran als centres residencials. “Sabem que no es fa sectorització, per si cal aïllar un cas, ni grups bombolla”, indicava denunciant la falta d’inspeccions de l’administració. També està preocupada pel nou decret que afecta els residents amb un nivell 2 i 3 de dependència i que els treuen hores de rehabilitació. “Ens ho han d’explicar bé, perquè també ens van dir que tindríem més atenció de gericultors”, explica. La Casimira es queixa que no s’estigui controlant el pla sectorial i que cada residència vagi per lliure. “No està funcionant, perquè n’hi ha que no poden sectoritzar i et diuen que no entris”, lamenta, per denunciar la “falta de transparència” que estan patint.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia