Fires i congressos es reactiven després de la pandèmia
Es recuperen les fires presencials suspeses per la Covid
Congressos importants amb turistes de negocis comencen el febrer del 2022
Fira de Barcelona té previstos fins al mes de desembre 18 salons, entre què el Nàutic, el Caravaning i el Fòrum Gastronòmic
Al novembre, ja estaran oberts el 85% dels hotels de Barcelona
La reactivació dels congressos i les fires, aquesta tardor, a tot el país donaran un gran impuls a la recuperació de la restauració, el comerç i el turisme a tot el territori. A Barcelona, però, on la falta de turistes estrangers ha deixat més tocat el sector i on encara hi ha el 40% d’hotels tancats, no esperen l’arribada significativa de turistes de negocis internacionals fins al 2022, sobretot amb la fira audiovisual ISE, a principis de febrer, el Contrés Mundial del Mòbil, a finals de febrer, i l’Alimentària, el mes d’abril. Fins aleshores, estan a l’expectativa.
“El que és important és la reactivació que ha fet Fira de Barcelona, perquè transmet una imatge de seguretat i confiança i és un símptoma de retorn a la normalitat, malgrat que alguns salons, de moment, encara es fan en format híbrid”, explica Martí Sarrate, d’Associació Corporativa d’Agències de Viatge Especialitzades (Acave) i director del saló B-Travel. “Era important fer aquest pas, perquè es transmet la idea que es reactiva un mercat molt important i que, malgrat tot, torna la presencialitat i un 2022 més actiu i diferent del que ha acabat sent aquest any”, hi afegeix. Sarrate recorda que les fires són motor del negoci turístic de què es beneficia tothom (hotels, restaurants, agències de viatges, taxis, botigues, etc.) i assegura que el turisme de negocis (business travel), vinculat a aquestes fires es començarà a reactivar a partir del mes de gener, no tant el turisme de vacances perquè encara “hi ha molts països tancats”.
També ho veu així el Gremi d’Hotels de Barcelona, que ja té confirmada l’assistència de 300.000 persones a congressos de més de 1.000 persones que es faran a la ciutat aquest proper 2022. Seran la meitat dels congressistes que van venir a la ciutat el 2019 (quan es van fer 1.733 congressos, jornades i convencions, de què una tercera part relacionats amb la medicina i la farmacologia). De moment, hi ha 74 congressos programats per a l’any que ve, la majoria de medicina.
El sector del turisme també està esperant que s’obri el mercat nord-americà, molt important i que fa una gran despesa, a partir del mes de novembre i que els ciutadans nord-americans puguin entrar “en les regles de joc dels protocols de les vacunes”. “Esperem que aquesta previsió no falli, perquè el nord-americà és un mercat molt important, tant receptor com emissor, amb moltes companyies aèries connectades des de Barcelona”, manté Martí Sarrate, que recorda que la majoria de les companyies de creuers (el 80%) “també són nord-americanes” i suposen un producte important per al turisme de casa nostra, especialment per a la ciutat de Barcelona.
El proper mes de novembre és quan es preveu que obrin les portes més hotels de Barcelona. “La nostra previsió és que estiguin oberts el 85%”, manté Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona.
100.000 a Lleida
Al marge de Barcelona, les fires que han començat coincidint amb al tardor i ja de forma presencial estan animant els negocis i reactivant l’economia, i les xifres d’assistents confirmen que la gent en tenia ganes. Per la 67a edició de la Fira de Sant Miquel i la 36a del saló Eurofruit, que es van celebrar el primer cap de setmana d’octubre a Lleida, van passar 100.000 persones, segons els organitzadors. Van ser 30.000 menys que en l’edició del 2019, però la recuperació ja s’ha vist real i la presencia de públic s’ha pogut fer de manera controlada i amb totes les mesures de seguretat contra la Covid. De cara a l’edició de l’any que ve, la fira ja ha anunciat la presentació del congrés BUT’22 (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia), que tindrà lloc a Vic i Lleida coincidint amb el Mercat del Ram de Vic i la Fira de Sant Miquel. També a Lleida el 2022 hi ha previst el Congreso Nacional de Ingenerios Agrónomos.
Aquest cap de setmana, s’han celebrat el Girocomic a Girona, les Jornades Europees de Patrimoni en diverses localitats del país, la Fira del Torró a Agramunt, la Fira de l’Olla a Breda, la Fira del Bestiar a Ribes de Freser i el Saló de l’Automòbil a Barcelona, que va començar dijous 30 de setembre i acaba avui i que ha estat un èxit de públic i una alenada d’optimisme. “Veure els passadissos i les avingudes plenes és una victòria de tots”, ha dit el president del saló, Enric Lacalle, que ha recordat que aquesta edició “ha costat molt esforç” però que estan convençuts que amb la quantitat de visitants tornaran a ser “un suport per a tot el sector i una gran festa per als aficionats, molt necessària en l’últim any i mig”.
Acaba el cotxe i comença, el dimarts 12 al Moll de la Fusta el Saló Nàutic, un clàssic des del 1963. I, el dia 16 al recinte de la Fira de Barcelona de Gran Via, a l’Hospitalet, s’obre el Caravaning, que enguany es preveu més ple que mai per l’atracció del turisme de natura a causa de la pandèmia.
L’animació de les fires es trasllada també al carrer, perquè, a finals d’aquesta setmana, el dia 14 comença, i fins el 24, la tercera edició del Passeig dels Gourmets, el festival gastronòmic del passeig de Gràcia de Barcelona que no se celebrava des del 2019 i que omplirà el carrer de xefs amb estrelles Michelin (Berasategui, Ruscalleda i Jubany, entre d’altres) que presentaran menús degustació i diversos plats a preu popular. Alguns dels mateixos xefs i molts més seran, uns dies més tard (del 18 al 20), les estrelles del Fòrum Gastronòmic, que preveu convertir la capital catalana en el centre de la cuina mundial durant uns dies. El mateix fòrum es farà a Girona el març del 2022 amb els xefs més coneguts, al capdavant de què els germans Roca, d’amfitrions.
A Girona, molt abans d’aquest fòrum esperen la Fira de Mostres, a finals de mes, i a Manresa, la Fira de la Mediterrània, el cap de setmana que ve. Al Pirineu s’espera amb expectació, el cap de setmana que ve la fira de formatges artesanals de la Seu d’Urgell, la de Sant Ermengol, citada per primera vegada el 1048 i considerada la primera fira documentada a la península Ibèrica.
Del grup dels cinc primers a no aparèixer ni en la llista
El centre de Barcelona és ple de persianes abaixades. Passejar per carrers comercials abans punters, com ara el de Portaferrissa, és ara una decepció. El deteriorament de Barcelona és un dels frens, avui, del turisme i la celebració d’actes, manté el sector del turisme. “Abans de la pandèmia, Barcelona estava entre les cinc ciutats europees més desitjades pel turisme, i ara ja ni entrem en la llista. Per contra, Madrid ha entrat a formar-ne part”, ha explicat a aquest diari Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels de Barcelona. Aquest gremi és una de les 80 entitats barcelonines que s’han unit en el moviment Barcelona és Imparable, que té per objectiu promoure la recuperació del lideratge positiu de la ciutat en tots els àmbits i revertir la dinàmica i la deriva negatives actuals.
El moviment neix arran de la situació de desànim, grisor i aturada que, afirmen, actualment està vivint Barcelona, i considera que ara ja no és una ciutat de referència al món. Davant d’això, han convocat una concentració el pròxim dijous dia 21 d’octubre a les 19 h a la plaça Sant Jaume.