Societat

Neix una associació que reivindica el formatge de pastor que elaboren petites formatgeries amb ramat propi

L’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans identificarà el producte que elaboren amb un segell

L’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans ha nascut recentment amb la voluntat de reivindicar el formatge de pastor. Es tracta d’aquell formatge que elaboren petites formatgeries, a partir de la llet del propi ramat que pastura diàriament. Mònica Balaguer, formatgera de València d’Àneu (Pallars Sobirà), ha explicat que amb l’Associació volen reivindicar un producte, però també defensar l’ofici, donar-lo a conèixer i valorar tot el que hi ha darrere dels formatges. Per ser associat han limitat la mida de les explotacions a 60 vaques i 500 en el cas de cabres o ovelles així com que el titular de l’explotació i de la formatgeria sigui la mateixa persona. L’Associació identificarà els seus formatges amb una etiqueta.

Actualment són uns vint-i-cinc socis, la majoria de Catalunya, però ja compten amb algun soci del Baix Maestrat (País Valencià). No descarten incorporar socis de la Catalunya Nord o les Balears.

Per ser soci de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans es necessita tres avals de persones o entitats que demostrin que es compleixen els tres requisits que es demanen: que el titular de l’explotació ramadera i de la formatgeria sigui la mateixa persona, garantir un mínim de quatre hores de pastura al dia dels animals i ser una explotació petita amb un màxim d’animals.

Balaguer ha explicat que des de l’Associació volen treballar per fer visible el sector primari i formatger, afavorir la col·laboració entre els associats i generar, transferir i disseminar coneixement respecte a l’activitat primària i a l’elaboració de formatges artesans, naturals i fets a partir de la llet del propi ramat.

Tots els socis creuen en el valor i el caràcter d’un producte fet a través d’un procés artesà, tradicional i en la importància de conservar un model ramader de petites explotacions, extensives. Per aquest motiu el compromís de l’Associació Formatges de Pastor a limitar la mida de les explotacions.

La formatgera de València d’Àneu defensa el paper de la petita pagesia en la conservació del territori. Balaguer ha dit que el maneig extensiu del bestiar acaba donant a la llet amb la qual elaboren els formatges unes propietats úniques. Aquesta llet transmet a través de cada formatge el paisatge, la vegetació o l’estació de l’any, ha sentenciat Balaguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Tanquen un centre de busseig en detectar greus irregularitats en la gestió

begur
Societat

Futur incert pel mirador de Durro, retirat per seguretat

La Vall de Boí
Societat

Més d’un 30% de la població vulnerable de l’àrea metropolitana no pot pagar el consum de l’aire condicionat

Barcelona
Equipaments

Les obres a la Model començaran la primera meitat de 2026

Barcelona

Unes obres de manteniment de la xarxa de clavegueram obligaran a tallar un tram del carrer del Carme

GIRONA

Girona incrementa un 42% l’import de la subvenció per al transport adaptat aquest 2024

GIRONA
societat

Catalunya registra 73 morts al juliol atribuïbles a la calor

barcelona
Medi Ambient

Obliguen a empreses de Tarragona a aplicar mesures per evitar la contaminació amb pèl·lets

Tarragona
Infraestructures

Nou retard a l’L9, catorze mesos per canviar la roda de tall de la tuneladora

Barcelona