societat
Campanya contra els toros a l'aeroport de Palma per conscienciar els turistes
Convoquen per divendres al vespre una manifestació per l'abolició de la tauromàquia
L'Associació Anima Naturalis de les Balears, juntament amb la protectora d'animals i plantes de les Illes, Ica i Balboa, ha iniciat una campanya antitaurina de conscienciació per als turistes. Membres d'aquestes entitats van envair ahir la terminal de l'aeroport de Palma i van distribuir fullets per conscienciar els turistes “del que en realitat són les curses de toros”. Durant tot el dia, es van repartir més de sis-cents fullets.
La coordinadora d'Anima Naturalis, Julie Palomar, va explicar que la majoria de turistes arriben a Mallorca enganyats, amb una idea equivocada del que és realment una cursa de braus. “La majoria dels estrangers surten bramant a mitja cursa”, diu. Segons Palomar, la majoria dels turistes que van a aquest “espectacle salvatge” s'acaben unint després a la reivindicació de l'associació.
Els fullets que es distribueixen estan traduïts a diferents idiomes.
Els mateixos activistes tornaran a repartir fullets entre els turistes divendres vinent, entre les deu del matí i la una del migdia, a la plaça d'Espanya.
D'altra banda, les mateixes associacions han convocat per aquest divendres una manifestació a Palma per reclamar que el govern balear plagiï la Generalitat i també prohibeixi aquest tipus d'activitats.
La concentració està prevista de vuit a deu del vespre, a la plaça de toros de Palma, coincidint amb la cursa de braus que s'hi fa. Els convocants demanen als participants que vagin a l'acte vestits amb roba negra.
Les mateixes entitats van convocar una manifestació antitaurina l'1 d'agost passat, que va reunir tres-centes persones.
ERC tampoc vol braus
D'altra banda, ERC instarà el grup parlamentari del Bloc per Mallorca a presentar una protesta perquè es prohibeixi la celebració a les Balears, en el marc de la llei de protecció d'animals. Segons el president d'ERC a les illes, Joan Lladó, “les tradicions evolucionen” i “la tortura a un animal és perfectament prescindible”. “Una illa que viu del turisme i que està oberta al món no es pot tancar amb tradicions arcaiques que l'allunyen de la comprensió dels visitants, que majoritàriament provenen de països amb legislacions més avançades en matèria de protecció d'animals”, diu Lladó.
LA DATA
La prohibició a Catalunya
El puntL'abolició de les curses de toros a Catalunya va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010 a partir de la iniciativa legislativa popular promoguda per la plataforma Prou! amb la intenció d'aconseguir la prohibició de les curses de toros a Catalunya. Només quedava una plaça de braus en actiu a Catalunya, la Monumental de Barcelona. Anteriorment també havien funcionat places de braus a Girona, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, o dues més que hi havia hagut a Barcelona. El nombre de curses de braus també havia anat decreixent en els darrers anys. Paral·lelament a aquest descens, des de l'any 1989 diverses ciutats catalanes s'havien anat declarant ciutats antitaurines.