Societat

Lliuren a familiars les restes de dos soldats republicans recuperades a la fossa del Soleràs

El Programa d’identificació genètica ha permès identificar onze víctimes de la Guerra Civil enterrades al cementiri vell

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lliurat aquest divendres als familiars de Francisco Salvador Gracia i Salvador Moreno Costa les restes d’aquests dos soldats republicans recuperades a la fossa del cementiri vell del Soleràs (Garrigues). Amb aquestes, són onze les víctimes de la Guerra Civil enterrades en aquests fossa que han pogut ser identificades amb el Programa d’identificació genètica de la Generalitat, que creua les mostres d’ADN dels familiars que ho sol·liciten amb les restes que es recullen a les fosses. Les restes van ser recuperades durant les intervencions arqueològiques que la Generalitat va fer al cementiri vell d’aquesta localitat de les Garrigues, entre l’octubre del 2017 i el maig del 2018.

Durant l’acte que s’ha fet al cementiri nou del Soleràs, la consellera de Justícia ha remarcat que amb l’entrega “es tanca un cercle” perquè “ha permès casar la troballa de les restes humanes dels dos soldats republicans amb els seus familiars” i, a la vegada, poder-les entregar “també permet tancar el dol que va suposar per aquestes famílies no tenir les restes del seus familiars per poder-les enterrar i tenir-les localitzades”.

Francisco Salvador tenia 33 anys quan va morir. Era nascut a Nonasp (Saragossa) tot i que residia a Barcelona i va ser possiblement ferit al front. En unes circumstàncies similars es creu que va morir Salvador Moreno. En aquest cas, tenia 29 anys, provenia d’Alacant i també era resident a Barcelona.

Emilio Salvador, net de Francisco Salvador, ha explicat després de rebre les restes que haver pogut recuperar el seu avi suposa “tancar un cercle”. “L’any 1988, vaig prometre a l’àvia que la portaria al cementiri del Soleràs per si hi havia alguna cosa però malauradament va morir abans que la pogués portar i vaig seguir amb la missió de recuperar l’avi fins avui que ho he pogut fer i estic molt content”, ha afirmat.

De la seva banda, Jordi Moreno s’ha mostrat “encantat de la vida” després d’haver pogut recuperar les restes de seu pare, Salvador Moreno. “Ha costat molt”, ha remarcat. Així mateix, ha explicat que va néixer l’abril del 1938 i ja no va arribar a conèixer el seu pare perquè el van matar quan tenia dos o tres mesos. El net de Francisco Moreno, Jorge Moreno, ha dit que recuperar les restes suposa per a la família “omplir un buit” perquè només els havien dit que l’avi havia mort a la Batalla de l’Ebre i ara saben “en quin poble està i on i com va ser enterrat”., ha afirmat

Ambdues famílies han agraït la tasca dels arqueòlegs que van recuperar les restes, així com del Departament de Justícia, a través del Pla de fosses i del Programa d’identificació genètica que porta a terme. Els familiars de Francisco Salvador enterraran ara les restes al cementiri de Nonasp, on resideixen i d’on era originari el soldat mort a la Guerra Civil. De la seva part, la família de Salvador Moreno, que viu a Pamplona, ha optat per dipositar les restes al cementiri nou del Soleràs.

Identificades onze persones enterrades a la fossa del Soleràs amb el Programa d’identificació genètica

El Soleràs va ser un punt destacat en l’organització sanitària republicana, sobretot entre juliol i novembre del 1938. S’hi van instal·lar dos hospitals en edificis de la població i un equip quirúrgic mòbil, que van atendre soldats que havien estat ferits al front. Les víctimes s’enterraven al cementiri vell, que en aquell temps estava en desús.

Entre l’octubre del 2017 i el maig del 2018, la Generalitat va dur a terme l’excavació de la fossa del Soleràs en el marc del Pla de fosses de Memòria Democràtica. L’actuació va permetre recuperar les restes de 146 individus (127 individus complets i 19 amputacions d’extremitats), enterrats en vuit rases, dues de soldats republicans, cinc de soldats franquistes i una de civils.

Amb Salvador Moreno i Francisco Salvador, ja són onze les víctimes enterrades en aquesta fossa, d’ambdós bàndols, que han pogut ser identificades a partir dels encreuaments de dades del Programa d’identificació genètica. Les restes no identificades estan inhumades al cementiri del Soleràs, a l’espera que es puguin identificar mitjançant l’obtenció de noves dades de familiars de persones desaparegudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.