Societat

Quaranta anys de festa i ratafia a Santa Coloma

Demà el diari publicarà un especial que explica la història del concurs i que recull tots els actes de la celebració

Tot va néixer de les ànsies de canvi arribades amb la mort de Franco i la Transició, i de la ràbia d’un grup de joves que estaven tips d’esnobismes i desigualtats i que, davant d’una festa major que tan sols buscava el gaudi d’uns pocs, van decidir convertir la ratafia i el ball popular en motors del canvi a Santa Coloma de Farners. El primer concurs que intentava trobar la millor destil·lació del licor dolç i modest que els dies de festa tancava les sobretaules a les cases de pagès. Va ser un exercici d’alliberament que va plantar la llavor de la que, amb posterioritat, ha esdevingut una de les grans cites anyals que ofereix la capital de la Selva. A l’especial que demà sortirà a les planes d’aquest diari, el lector podrà trobar-hi un relat sobre els orígens de la festa, com va fer el pas cap a la seva emancipació en complir la tercera edició, quin va ser el procés de consolidació i creixement –no va estar exempt de crisis puntuals– i com arriba a la situació actual quan ha entrat en la quarta dècada plena de salut i vitalitat. En el programa de la festa (que se celebra del dia 11 al 14) es recullen quaranta elements que l’han fet créixer i, entre d’altres, destaquen els guanyadors del concurs i també totes les activitats que han sumat fins al punt de convertir Santa Coloma en la capital del món de la ratafia. Podríem començar esmentant cartells i continuar pels símbols del Sol i la Serena, els balls de diables, els monstres de la faràndula nascuts a redós de les herbes aromàtiques, les exposicions, el naixement de la confraria que aquest any honorarà Quim Torra com a confrare d’honor, o viatjar fins a la primavera, quan s’obre el mercat d’herbes.

La ratafia ha passat dels cellers modestos a les grans taules i, en aquest aspecte, a l’especial es recorden tres grans ratafiaires: Josep Cardona,Nona, Antonyita Cantalozella i Francisca Pastells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona