Aboquen més de 200 quilos de sorra a Deltebre en una acció simbòlica per exigir la baixada de sediments a l’Ebre
Les entitats defensores del Delta critiquen el Pla Hidrològic de l’Ebre perquè “no soluciona el problema de regressió”
Una vuitantena de persones han participat en l’acció simbòlica d’abocament de sediments al riu Ebre celebrada aquest diumenge a Deltebre (Baix Ebre). Les entitats defensores del Delta han abocat al riu una vintena de cabassos de terra, d’uns deu quilos cadascun, per reclamar canvis en el Pla Hidrològic de l’Ebre (PHE). Exigeixen que inclogui accions immediates per obrir les comportes de desguàs de les preses on queden retinguts els sediments que baixen riu avall. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ha anunciat que presentarà al·legacions al PHE perquè considera que “no soluciona el problema de regressió del Delta”. Les entitats també han proposat el pantà de Riba-roja per fer proves per intensificar la baixada de sediments al riu.
Els sediments que s’han retornat al riu en el marc d’aquesta acció simbòlica s’han extret de la planta de l’Ampolla del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), tal com ha explicat a l’ACN el portaveu de l’Associació Sediments, Josep Juan. “Són sediments que s’han desviat del riu Ebre i que aquest diumenge els retornem perquè arribin al Delta de l’Ebre i s’hi quedin. Normalment, aquest material s’utilitza per reomplir canteres”, ha assegurat Juan.
Una de les propostes que reivindiquen les entitats és el buidatge periòdic dels embassaments a través de l’obertura de les comportes. “En un moment de riuada, es pot buidar els embassaments mitjans i petits i s’aprofita la força de l’aigua per arrossegar els sediments riu avall, és la manera més econòmica de transportar-los”, ha insistit Juan. Es tracta d’un mètode que segons l’activista és el més econòmic però no està sobre la taula per evitar involucrar Endesa en aquesta qüestió, una situació que Juan titlla “d’inadmissible”.
D’altra banda, les entitats defensores del Delta també han reclamat un cabal ecològic suficient que faciliti la baixada de sediments riu avall. Es tracta d’una mesura que, segons Juan, hauria d’anar acompanyada d’una gestió adequada del litoral.
Les entitats exigeixen voluntat política
La Plataforma en Defensa de l’Ebre, una de les entitats organitzadores de l’acte, ha remarcat que la manca de sediments al riu compromet el seu futur. “Fins que pel riu no baixi més aigua i més sediments, el Delta de l’Ebre no farà res més que patir”, ha assegurat la membre de la plataforma, Matilde Font, qui ha apuntat que qualsevol altra mesura que s’apliqui al riu –com ara moviments de terra- seran “pedaços que costaran molts diners als contribuents”.
Amb el lema “Lo riu és vida, aigua i sediments”, els manifestants han exigit voluntat política per invertir els pressupostos necessaris per assegurar la baixada de sediments pel riu. A més, també han denunciat l’incompliment dels contractes de concessions de les empreses hidroelèctriques, que segons assenyalen, no entrega el 25% de l’energia produïda per pal·liar els impactes socials que genera.
El primer acte reivindicatiu a les Terres de l’Ebre, però no l’últim
L’acte d’aquest diumenge ha estat convocat pels organismes Plataforma en Defensa de l’Ebre, GEPEC-EdC, Ecologistes en Acció, SEO Birdlife, Associació Sediments, Moviment Social Delta de l’Ebre, Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre i Picampall. Segons les entitats, aquesta és la primera acció reivindicativa a les Terres de l’Ebre per reclamar la baixada de sediments al riu “però no l’última”. Aquest dissabte, una quarantena de persones es va concentrar davant la subdelegació del govern espanyol per exigir canvis en el PHE i garantir el futur del Delta de l’Ebre a través de la baixada de sediments al riu.