Societat

Gràcia es vesteix de festa

La festa major amb més arrelament popular de Barcelona arrenca avui de manera protocol·lària amb el pregó del cuiner Isma Prados

El programa d'actes mostra l'aposta per un esdeveniment cada cop menys massiu

Uns diran que n'hi ha més i d'altres, que, en realitat, només n'hi ha una, la Mercè. El terme mitjà podria pontificar, però, que a Barcelona actualment cohabiten tres festes majors amb caràcter de ciutat. Una, Santa Eulàlia, és la d'hivern i potser la que té més pedigrí històric. La Mercè, per contra, és l'oficial o, més ben dit, la que s'ha autoimposat un rang més institucional. I ens queda Gràcia, en ple mes d'agost, que, tot i ser de barri, és paradoxalment la més popular de totes. No hi ha crisi ni factors externs que amenacin el seu tron, com segurament es tornarà a fer evident aquest any.

L'esdeveniment comença oficialment demà i s'allargarà fins al dia 21, tot i que l'inici formal serà aquest vespre amb la lectura del pregó, que serà a càrrec del cuiner Isma Prados, a la plaça de la Vila. Els guarniments tornaran a ser un dels principals reclams de la festa, amb l'afegit que aquest any hi haurà un carrer més –el tram de Fraternitat entre Siracusa i Tordera– que es guarnirà. En total, doncs, seran 17 els carrers amb decorat, el muntatge dels quals s'ha vist condicionat per les últimes tempestes sense que s'hagin hagut de lamentar, però, mals pitjors. Això sí, l'amenaça més latent per als guarniments és l'incivisme i per aquest motiu nou espais festius i carrers tindran vigilància privada. També es col·locaran cartells on s'apel·larà al civisme dels visitants. I és que un dels objectius confessos dels organitzadors és anar polint l'esdeveniment per fer-lo cada cop més familiar i veïnal. Per aquest motiu gairebé el 70% de les 700 activitats previstes seran de dia. Per contra, a la nit ja no queda cap rastre de concerts de gran format i totes les propostes musicals, tant les que programa la Fundació Festa Major com majoritàriament els 17 carrers federats, són de petit format. De diumenge a dijous l'horari de tancament serà a les dues de la matinada, però divendres i dissabte s'allargarà fins a quarts de quatre. A les places, com la del Sol reducte dels amants del folk, l'hora de clausura serà a la una.

9
espais o carrers
tindran vigilància, com ara Berga, placeta Sant Miquel, Bruniquer, Joan Blanques i Verdi.
384.000
euros
és el total de subvencions de l'Ajuntament i la Generalitat que ha rebut la festa major.
78
lavabos portàtils
es muntaran a diversos punts de Gràcia durant els dies que duri la festa (15-21 d'agost).
17
són els carrers
que aquest any es guarniran, gràcies a la incorporació d'un tram de Fraternitat.

Els espais alternatius també tindran el seu lloc amb programació pròpia

Ja és un clàssic. Al marge del programa oficial, però dins l'embolcall de les festes de Gràcia, també hi ha diversos espais paral·lels o alternatius que reivindiquen un model festiu que també estigui impregnat de compromís polític. El primer d'aquests espais és la plaça del Raspall, on s'han programat nombroses activitats fins al 21 d'agost que tenen com a fil conductor la denúncia de la “crisi capitalista”. En les darreres edicions els seus organitzadors, la Comissió de Festes Populars de Gràcia, han aconseguit reconduir les relacions històricament tenses que havien mantingut amb el districte de Gràcia o la mateixa Fundació Festa Major, gràcies al compromís de fer una programació no excessivament estrident. Així, enguany hi haurà sessions de cinema, espectacles de màgia, un concurs de paelles i arrossos i, per descomptat, concerts amb grups com Kallaikoi (dijous 19), Rather Be Alive (20 d'agost) o Deskarats (21 d'agost). També s'ha previst un acte el dia 21 d'homenatge a Laura Riera, la terrassenca condemnada per suposada col·laboració amb ETA, que ja ha provocat les crítiques del PP. El casal popular del carrer Ros de Olano també munta la seva pròpia festa, on destaca una marató musical que se celebrarà el dimarts 17 a partir de les 17 hores i on participaran, entre d'altres, els santsencs Pirat's Sound Sistema. Finalment al carrer Sant Pere Màrtir l'Ateneu Popular La Torna muntarà el seu propi espai, amb un guarniment on es fa una lectura crítica de la corrupció a Catalunya. El dimarts 17, a partir de les 16.00 hores, han programat Sobretaula de rumba amb els grups Ai Ai Ai, Terratombats, Dijous Paella i 9 Son.

El Gato Pérez, encara present vint anys després

Coincidint amb el vintè aniversari de la seva mort, les festes de Gràcia tindran un record per a la figura de Gato Pérez. El primer acte serà dimarts 17 a la plaça del Sol (22.30 hores) amb un concert de Sabor de Gràcia. L'homenatge més peculiar, però, serà el que li dedicarà el centre de dansa La Caldera, dijous 19 d'agost a les 19 hores al seu local de Torrent d'en Vidalet, 43. Convé anar-hi. Al carrer Joan Blanques de Baix (divendres 20) i la plaça Rovira (dissabte 21) també sonarà la seva rumba característica.

La cançó d'autor omple l'oferta musical

Avís per a navegants. Qui vulgui concerts massius d'artistes mediàtics, que no trepitgi Gràcia durant la festa major. I és que la programació musical se centra, bàsicament, en la cançó d'autor a l'oratori de Sant Felip Neri amb concerts de Maria del Mar Bonet i Manel Camp (diumenge 15) Roger Mas (dilluns 16), Joan Isaac (dijous 19), Mazoni (divendres 20) i Sanjosex (dissabte 21). Pel que fa als carrers, l'oferta més sòlida torna a ser la de la plaça Rovira i Trias, on dilluns 16, però a les 13 hores, es podrà gaudir de Pascal Comelade. L'endemà, però a les 22 hores, serà el torn de Josep –o Adrià– Puntí, Joan Colomo i Els Trons. El dimecres 18, a les 23 hores, Sílvia Comes actuarà amb Luis Eduardo Aute, que presentarà una cançó en català.

Dansa, literatura o gastronomia per assaborir la festa

La programació oficial de les festes delimita, a banda dels 17 carrers federats que es guarniran, una xarxa d'espais que oferiran activitats molt diverses. N'hi haurà de música (Nits del Claustre, Tardes Clàssiques, folk o swing), gastronòmics (Tasta Gràcia), la dansa, la literatura (Espai de la Paraula) o fins i tot les entitats que treballen en el camp de la solidaritat (carrer Igualada). Una oferta generosa que es recomana fruir amb el transport públic. Hi haurà bus llançadora fins a plaça Catalunya des de Roger de Llúria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.