Interior impulsa un nou Pla per a Pandèmies per substituir i millorar el Procicat
Inclou l’obligatorietat per a totes les ciutats de més de 20.000 habitants d’elaborar un Pla d’Actuació Municipal per a Pandèmies
També s’incorpora un grup d’assessorament jurídic
La conselleria d’Interior impulsa la creació d’un Pla per a Pandèmies per substituir el Procicat incorporant millores i l’experiència adquirida durant la crisi del coronavirus, en el qual obligarà les ciutats de més de 20.000 habitants a elaborar un pla d’actuació municipal.
En declaracions als periodistes, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que la comissió de Protecció Civil ha informat avui favorablement sobre la creació d’aquest nou Pla per a Pandèmies, que aporta una mirada social, econòmica, jurídica i territorial i també incorpora en la seva estructura el Grup de Medicina Legal i Forense per donar una resposta suficient en un eventual escenari d’una mortalitat més elevada.
El nou pla, pendent que Interior el remeti al Govern en les properes setmanes per a la seva aprovació definitiva, recull l’estructura del Procicat i l’amplia amb tot l’aprenentatge durant els gairebé dos anys de crisis pel coronavirus per fer “més àgil” i per estar “més preparats” davant eventuals futures pandèmies, segons Elena.
En concret, el nou pla inclou criteris de vulnerabilitat psicosocial i econòmica, i no només epidemiològica, en les anàlisis de risc, així com paràmetres territorials en la gestió de la resposta i modificacions en l’estructura de resposta per a una millor presa de decisions.
Una de les principals novetats del Pla és que inclou l’obligatorietat per a totes les ciutats de més de 20.000 habitants d’elaborar un Pla d’Actuació Municipal sobre risc de pandèmies, com els que ja existeixen per a inundacions, nevades i vent, en funció dels riscos que els puguin afectar, per consolidar el paper rellevant dels ajuntaments a l’hora de garantir els serveis bàsics, així com l’atenció en general de la seva població.
També s’incorpora un grup d’assessorament jurídic en l’estructura del pla, per definir i interpretar la normativa de les mesures que es puguin decidir, ja que l’experiència ha demostrat que moltes d’elles les ha d’acabar validant el poder judicial.
Igual que ocorria amb el Procicat, el nou Pla mantindrà una direcció col·legiada de les conselleries d’Interior i de Salut.