Societat

Els contactes vacunats han de fer quarantena

El govern decidirà la setmana vinent noves mesures

L’òmicron serà la variant dominant d’aquí a tres setmanes

A partir de la setmana vinent tots els contactes estrets de persones que hagin donat positiu en la malaltia de la covid-19 hauran de fer una quarantena de 10 dies, encara que estiguin vacunats. L’increment accelerat de contagis i el fet que ara la variant òmicron, per la qual sí s’aplicava ja la quarantena, representi un 20% dels casos a Catalunya i un 25% a Barcelona ha motivat que Salut torni a ajustar els protocols per tractar de reduir l’impacte de la gran transmissió sobre el sistema sanitari.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va avançar ahir aquest canvi en el protocol durant la presentació d’un curs per pal·liar les addiccions als videojocs i a les apostes en línia dels adolescents. Argimon va augurar que els casos d’òmicron arribaran al 50% d’aquí a deu dies i que abans de tres setmanes ja serà la variant dominant a Catalunya i, per tant, que la quarantena, que ara s’aplicava en cas de la variant òmicron, s’ha d’estendre a tots els casos. Salut Pública preveu més canvis, que seran explicats dilluns.

Ahir a la tarda el comitè científic es va reunir per analitzar l’increment de casos. Fa dies que la presidenta d’aquest comitè, la doctora Magda Campins, parla de la necessitat de reduir les trobades durant les festes de Nadal i també d’altres mesures, com ara potenciar el teletreball o ampliar el certificat covid, tenint en compte que és la interacció social la que afavoreix la transmissió. També la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha presentat un informe perquè es pugui debatre i “analitzar amb cura” en el marc de la comissió delegada en matèria de covid-19.

Argimon no va descartar ahir cap escenari, però va aclarir que serà la comissió delegada la que es reuneixi la setmana vinent amb els diferents informes la que adopti les mesures que consideri pertinents. El govern insisteix en la vacunació i ahir va fer públic un comunicat en què informa que té 200.000 cites disponibles per vacunar majors de 60 anys.

LA FRASE

Hi ha una nova variant, un nou element a tenir en compte, i cal avaluar tota la situació
Josep M. Argimon
conseller de salut de la generalitat

El risc de rebrot creix 136 punts en un dia

Totes les dades epidemiològiques van tornar a empitjorar ahir a Catalunya en una corba ascendent que fa témer als experts que aquesta onada serà més forta que la de les festes de Nadal de l’any passat. Una prova d’això és el risc de rebrot, que ahir va pujar 136 punts i es va disparar fins als 902, superant així el pic màxim de l’onada de finals del 2020, quan va arribar a 851 punts.

En les últimes 24 hores es van notificar 4.100 infectats i la velocitat de propagació va arribar a 1,59, dotze centèsimes més que dijous de la setmana passada.

Ahir hi havia 1.139 hospitalitzats més, onze més que el dia anterior, dels quals 287 a l’UCI, una xifra encara inferior a les 343 persones en unitats de crítics que hi havia el 16 de desembre de l’any passat. Les onades, però, no són comparables. Primer per la vacunació i segon perquè l’any passat l’onada de Nadal va seguir la dels mesos d’octubre i novembre.

Un altre indicador de l’evolució de la pandèmia són els CAP, on dijous es van atendre 28.749 pacients de covid, gairebé 3.000 més que dijous de la setmana passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia