Societat

seguretat

Els Bombers encara esperen millores tècniques d'Interior

La “potent” càmera de vídeo aèria que el conseller Saura va prometre per aquest estiu encara no ha arribat

Tampoc s'han pogut fer servir les pantalles de seguiment, ni part dels repetidors

A poc menys d'un mes perquè finalitzi la campanya forestal (15 de setembre), bona part de les mesures tècniques que el conseller d'Interior, Joan Saura, va prometre per aquest estiu encara no han arribat o bé estan en fase de proves. A més, entre les millores que encara no estan “operatives” hi ha, curiosament, la mesura estel·lar, anunciada a so de bombo i platerets pel mateix conseller al gener, en plena tempesta política per l'inici de la comissió de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan. Es tracta de la càmera de vídeo aèria i tèrmica.

Segons ha pogut saber aquest diari, la nova càmera tèrmica, que el conseller Saura va presentar al juny amb tot tipus de pèls i senyals com a nou recurs per “augmentar els recursos de suport als comandaments dels incendis”, i com a “millora de la seguretat” en els focs després de la tragèdia del 2009, ha estat comprada als Estats Units (823.000 euros) però encara no ha arribat. De fet, ni se l'espera.

Fonts del cos dels Bombers van reconèixer ahir que la burocràcia –la càmera està catalogada com a material militar i requereix diversos certificats més específics– està alentint el trasllat de l'aparell, que les fonts més optimistes situen a Catalunya a final d'aquest mes d'agost. Llavors, però, la càmera encara s'haurà d'homologar i posteriorment s'haurà de formar tots els professionals que l'hauran d'utilitzar, dos processos força “llargs” que acabaran més enllà del 15 de setembre.

A canvi de la càmera aèria i tèrmica, els Bombers estan utilitzant un helicòpter cedit pel Servei Català de Trànsit (SCT) que incorpora una càmera de vídeo, però sense les últimes tecnologies que permeten detectar els punts de calor dels incendis amb un làser i infrarojos.

La càmera, però, no és l'única promesa del Departament d'Interior que encara no ha arribat a la campanya forestal. Tampoc s'han pogut utilitzar fins ara els tablets o pantalles de seguiment, que havien de permetre als caps de guàrdia controlar l'actuació dels efectius des de l'aire en incendis de grans dimensions. Segons fonts del cos, està previst que aquestes pantalles –semblants a les que hi ha en els vehicles– arribin al departament “durant aquesta setmana” i que a principi de setembre ja estiguin operatives, just quan només faltaran quinze dies perquè acabi la campanya.

Tampoc han arribat encara els repetidors que el departament va prometre per donar cobertura a tot Catalunya, i encara està en fase de proves el mòdul fix que s'havia d'incorporar al renovat centre de comandaments del bombers –que incorpora tres sales per millorar la coordinació entre els bombers en grans incendis–. La furgoneta tècnica que havia de donar suport a aquest mòdul fix encara ha d'arribar al Departament d'Interior. La seva arribada també està prevista per la primera setmana de setembre, segons van assegurar ahir fonts dels Bombers, que van afegir que ja s'han distribuït tots els GPS anunciats per Saura per aquesta campanya forestal, que de moment és “tranquil·la” gràcies a les pluges que han caigut en les darreres setmanes a tot el territori, tot i les mancances en seguretat.

LA DATA

15.09.10
dia que acabarà
la campanya forestal d'aquest estiu, que va començar a mitjan juny.

LA XIFRA

823.000
euros
ha costat al Departament d'Interior la càmera aèria tèrmica, que encara no ha arribat a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El govern diu que tindrà el certificat de ciberseguretat el 2025 i lamenta l’informe de la Sindicatura

MATARÓ
religió

“En 1.000 anys es cometen errors, però tot ajuda a créixer si es reconeix”

barcelona
Palamós

Prohibeixen el bany a la platja Gran per la presència d’un peix agulla imperial

Palamós

Manlleu canvia la caserna de la Guàrdia Civil per habitatge públic

MANLLEU
espai

La missió Polaris s’enlaira per aconseguir la primera caminada espacial privada

barcelona

S’endarrereixen les sancions per no dur l’etiqueta ambiental a la ZBE

Viladecans

Nova condemna per al llibreter neonazi Pedro Varela

BARCELONA
salut

Els oncòlegs es queixen de desgast professional abans del congrés

Barcelona

La piscina municipal redueix els incidents a l’estiu gràcies a l’increment de vigilància

figueres