Societat

Els dos reactors de la central nuclear d'Ascó detecten errors a les bombes de càrrega

Els dos successos són declarats “sense significació” per la seguretat

Ascó I també ha notificat un error en un generador de dièsel, que ja s'ha resolt

El titular dels reactors nuclears Ascó I i Ascó II (Tarragona) ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) els respectius errors procedimentals que han obligat a declarar inoperables les bombes de càrrega B i C a Ascó I, i A, B i D a Ascó II. Els dos successos han estat qualificats, de manera preliminar, sense significació per a la seguretat –nivell 0 en l'escala internacional de successos nuclears (INES). “Es tracta d'un succés complex tècnicament, però sense implicació en la seguretat”, han precisat.

L'error consisteix en què a les últimes proves realitzades a aquests equips no es van comprovar completament tots els circuits associats a les bombes de càrrega B i C. Per aquest motiu, el gestor de la unitat I d'Ascó els ha declarat, aplicant les especificacions de funcionament.

Concretament aquestes bombes de càrrega no són les que fan circular l'aigua amb la que es refrigera la central, sinó uns equips “especials que habitualment estan aturades i que només s'utilitzen en cas de necessitat extrema”, ja que la seva funció és introduir de manera específica aigua a molta pressió i de manera molt ràpida en el reactor.

Prèviament a aquest incident, s'havia informat que Ascó I havia registrat un error en el procés de comprovació de les condicions inicials necessàries per poder fer una prova de vigilància al generador Dièsel B, quan per un error humà es va registrar l'arrencada no prevista d'aquest generador dièsel.

El titular de la central, després d'identificar i solucionar les causes de l'esmentada arrencada, ha pogut realitzar la prova de vigilància amb resultat satisfactori. A continuació ha declarat operable el generador dièsel. D'aquesta manera, aquesta incidència també ha estat qualificada amb nivell 0 en l'escala INES.

Fonts del CSN han informat que en qualsevol cas tots dos reactors estan funcionant “al 100 per cent de la seva capacitat i en condicions de seguretat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.