Societat

Detecten els primers casos d’infecció de grip i covid alhora

Salut assegura que, per ara, els afectats són pocs i sense afeccions greus

Els símptomes recorden els de l’òmicron

Les autoritats sanitàries catalanes ja ha començat a diagnosticar els primers casos del que es coneix com a flurona o, el que és el mateix, d’infecció simultània dels virus de la grip i la covid. Segons el Departament de Salut, però, ara mateix són pocs en nombre i no presenten una evolució més greu que el contagi sol per coronavirus, tot i que cal tenir present que, tradicionalment, l’epidèmia de grip comença el seu recorregut tot just per aquestes dates, coincidint generalment amb el canvi d’any. “En tenim algun cas, però sense que representi una diferència respecte als altres; són pocs, són anecdòtics i no tenen més rellevància”, va manifestar ahir la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, en roda de premsa. Si bé no és el més freqüent, en un moment d’alta circulació de virus pot produir-se una coexistència de dos patògens en un cos, va remarcar Craywinckel, que no obstant això va insistir que no s’ha observat que els detectats fins ara siguin casos més greus.

La flurona –el nom sorgeix de la unió del prefix flu, que és el nom de la grip en anglès, i rona, de la contracció de coronavirus– presenta com a símptomes alguns dels més comuns que ja s’han descrit en la variant òmicron, com ara secreció nasal, mal de cap, sensació de fatiga o mal de coll. Fer-se un test és la millor fórmula per sortir de dubtes. Malgrat que per ara els estudis són encara incipients, s’estima que al voltant d’un 3% de positius per la covid també estan infectats d’un altre virus.

Les baixes de maquinistes ja afecten rodalies

Renfe va haver de cancel·lar ahir entre 10 i 15 trens de rodalies per la cinquantena de maquinistes que es troben de baixa a causa de la covid. La companyia va explicar que la supressió va afectar les línies amb més freqüència o als trams amb poca demanda i, paral·lelament, es van habilitar serveis alternatiu per carretera per cobrir la demanda. L’operadora també va assegurar que està fent un esforç organitzatiu a nivell intern i de col·laboració del personal perquè l’afectació per la pandèmia sobre l’usuari sigui mínima. Pel que fa als TAV i als trens de llarga distància, en què en aquestes dates es concentra una mobilitat proporcionalment més gran com a conseqüència de les festes i les vacances nadalenques, ahir s’estava prestant el servei habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia