Societat

L’Estat vol regular el campi qui pugui del preu dels tests

Sánchez també anuncia la compra de 344.000 dosis de l’antiviral que redueix el risc d’hospitalització per la covid

A Catalunya es van vendre prop d’1,4 milions de tests d’antígens només pels volts de Cap d’Any

La seva demanda, ara mateix, no arriba als límits gairebé obsessius dels dies immediatament anteriors a Nadal o Cap d’Any. Tot i això, els tests d’antígens continuen sent, ara mateix, un bé de consum més que buscat davant l’avanç impertorbable de la variant òmicron, una tendència de mercat que ha revifat el debat social i polític sobre el seu preu. I això és així perquè, essencialment, no està controlat, i qui més qui menys s’ha trobat que en una farmàcia li poden cobrar 5 euros per una d’aquestes proves, mentre que a la del costat la xifra es pot duplicar. Un campi qui pugui, vaja. En aquest escenari, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va aprofitar ahir una entrevista radiofònica per anunciar la voluntat de l’executiu estatal de regular el cost d’aquests tests. “El debat que teníem abans i durant Nadal ha estat sobretot l’oferta per adquirir-los, perquè hi havia un coll d’ampolla, i una demanda exponencial. Ara que el tema s’ha resolt, ens posarem en el control dels preus”, va manifestar el cap de l’executiu espanyol, que tot i això no va detallar quan entrarà en vigor la mesura i, sobretot, quin serà el preu màxim que tindran aquests tests d’autodiagnòstic.

La decisió de La Moncloa es produeix després que organitzacions de consumidors o de professionals sanitaris, com ara el mateix Col·legi de Metges de Barcelona, haguessin reclamat la imposició d’aquest límit. De fet, poca estona després de l’anunci de Sánchez, el Consell General de Col·legis Farmacèutics es felicitava per una bona nova que, segons el seu parer, posarà fi als augments “excessius” del valor d’aquests tests i a unes tensions en el mercat d’abastiment de les quals aquests professionals asseguren que s’han sentit també “víctimes”, igual que els consumidors. De fet, les dades mostren que les vendes durant la darrera setmana de l’any van experimentar un repunt insospitat, amb increments de fins a un 20% respecte a Nadal, en què els estocs literalment es van volatilitzar. Així, entre el 27 de desembre i el 2 de gener es van dispensar, al conjunt de farmàcies de l’Estat, 8.501.243 tests d’antígens. A Madrid és on més se’n van vendre (1.557.329), seguit d’Andalusia (1.472.430) i, després, de Catalunya (1.390.728), que perd el primer lloc d’un rànquing que ha encapçalat durant quatre setmanes.

Compra d’antivirals

Paral·lelament, en la mateixa entrevista d’ahir Pedro Sánchez també va explicar que l’Estat comprarà, durant aquest mes de gener, 344.000 dosis de l’antiviral de Pfizer que s’utilitza com a tractament contra el coronavirus. Sobre això, el cap de l’executiu estatal va destacar que aquesta píndola “redueix en un 88% la possibilitat d’hospitalització”, una circumstància a la qual cal afegir que també actua com un potent inhibidor davant la variant òmicron. Sánchez també va revelar que el seu govern treballa en un canvi en el tractament de la covid-19 per començar a vigilar l’evolució de la malaltia com es fa amb la grip, cosa que implicaria deixar de comptar cada cas o fer proves davant tota aparició de símptomes. “Amb precaució i a poc a poc anirem obrint el debat” en l’àmbit europeu i a escala tècnica, va afegir, per “començar a avaluar la malaltia amb paràmetres diferents de com s’ha fet fins ara”, ja que “es donen les condicions per fer-ho”.

LA FRASE

Ara que el tema de la demanda dels tests s’ha resolt, ens posarem en el control dels preus
Pedro Sánchez
president del govern espanyol

LA XIFRA

1,39
milions
de tests d’antígens es van vendre a les farmàcies catalanes entre el 27 de desembre i el 2 de gener.

Preus molt superiors als d’altres països europeus

Els preus dels tests d’antígens a l’Estat espanyol es van disparar per la gran demanda prèvia a les vacances de Nadal per la coincidència de l’explosió de la variant òmicron, més contagiosa, del SARS-CoV-2 i per la major demanda de la ciutadania, que volia garantir-se un estoc de proves diagnòstiques abans de celebrar els àpats festius en família. Si les autoritats sanitàries no van preveure una explosió tan ràpida de la sisena onada, tampoc els farmacèutics i els distribuïdors tenien un estoc suficient per respondre a les expectatives. El resultat va ser que es van esgotar les reserves ja la vigília de Nadal i els preus van arribar a multiplicar-se per cinc, i tests individuals que havien costat 3 o 4 euros es van arribar a pagar a 12. Si bé l’onada d’òmicron també ha encarit els preus en altres països europeus, la diferència amb l’Estat espanyol ha estat molt superior. Per exemple, el dia 3 passat, els tests a Barcelona es pagaven encara a 4,95 o 7,50 euros a les farmàcies, mentre que a Alemanya es podien adquirir per 1,75 en una cadena de drogueries. Pels experts la principal diferència és que Alemanya o el Regne Unit han fet del test un mitjà més de gestió, en bona part gratuït, de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La 080 Barcelona Fashion tornarà al recinte de Sant Pau del 14 al 17 d’octubre

Barcelona
SALT

La plaça Llibertat culmina una nova edició del projecte artístic i comunitari de ‘Segona residència’

SAL / GIRONA

Roses treballa a través del Pla Educatiu d’Entorn el benestar entre infants i joves

ROSES

Comencen les obres de rehabilitació de la residència de gent gran

SANT HILARI SACALM
El factor humà

L’altra roja

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ