La festa dels Tres Tombs torna a celebrar-se arreu malgrat algunes restriccions
El barri de Sant Andreu de Barcelona, Valls i Taradell recuperen la celebració, vinculada a la festivitat de Sant Antoni Abat
La festa dels Tres Tombs s’ha pogut tornar a celebrar aquest diumenge en diversos municipis catalans malgrat les restriccions que han tornat per la pandèmia. La celebració està vinculada a la festivitat, el 17 de gener, de Sant Antoni Abad, protector dels animals, .
A Barcelona, després d’un any d’aturada per la covid, aquest diumenge s’ha reprès la cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar. És la desfilada d’animals més antiga de Barcelona i es fa el diumenge més pròxim a la festivitat de Sant Antoni Abat, que és el 17 de gener, perquè aquest sant és el patró dels animals útils per als treballs del camp i dels gremis de traginers. A diferència d’altres anys, en aquesta 94a edició no s’han tirat caramels i hi han participat una quinzena de carruatges, vint menys dels habituals. Els organitzadors veuen amb “resignació” els canvis i esperen que l’any que ve pugui tornar a lluir com abans. La desfilada ha començat a la Fabra i Coats i a mig camí, a l’església de Sant Andreu, s’han beneït els animals.
Taradell
Els carrers de Taradell (Osona) s’han tornat a omplir de carruatges aquest diumenge per celebrar la tradicional festa del Passant dels Tres Tombs, una cita que des de l’any 1995 ha agafat empenta gràcies a l’organització del jovent del poble. Una seixantena de carros han participat en una cita, que s’ha vist lleugerament reduïda respecte edicions d’abans de la pandèmia precisament per l’impacte de la covid, però també per l’aplicació de la normativa de benestar animal. L’organització celebra que es pugui reprendre el recorregut habitual, i augura que al 2023 es podrà tornar a gaudir de tota l’esplendor amb més força i participants, sempre amb l’objectiu de mostrar aquells elements que definien la vida i la forma de treballar anys enrere.
La cita ha arrencat a primera hora del matí amb el tradicional esmorzar a la plaça de l’1 d’Octubre, on s’han concentrat carruatges i animals procedents d’arreu del país. En aquesta ocasió, la festivitat l’ha presidit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha estat rebuda per l’alcaldessa, Mercè Cabanes, a l’Ajuntament, on ha signat el llibre d’honor.
Poc abans de les 11.30 h ha començat el seguici en sí, on els carruatges han desfilat pels principals carrers de la localitat, generant expectació sobretot entre els més petits. “El Passant dels Tres Tombs de Taradell és una cosa diferent, potenciem el patrimoni des de l’any 1995, amb l’essència que la gent pugui veure com es treballava abans”, explica el president dels Tonis de Taradell, Josep Preseguer.
Les referències històriques de la festivitat al municipi es remunten al 1780, quan ja es té constància de l’existència d’una confraria de Sant Antoni Abat, però al 1982 es va deslligar de l’Església, enguany fa 40 anys. Tot i que va perdre força, al 1995 un grup de joves del municipi va tenir la pensada de recuperar el patrimoni rural que encara hi havia a les masies del rodal de Taradell per restaurar-les i exhibir-les, i a dia d’avui en reben d’arreu del país per a restaurar-los.
Valls
Valls ha recuperat aquest diumenge la celebració dels Tres Tombs després d’un any d’absència a causa de la pandèmia. Una setantena de cavalls i una trentena de carruatges han participat en la 43a edició, on s’ha estrenat el protocol de benestar i qualitat animal elaborat per la Coordinadora Tres Tombs Província de Tarragona. Més enllà de vetllar per la seguretat dels equins durant el transcurs de la festa, el document pretén “buscar l’excel·lència” pel que fa a la recreació històrica, tal com ha assenyalat la sotssecretària de la Societat de Sant Antoni de Valls, Tània Guasch. Malgrat que s’han mantingut els tres tombs a la ciutat, enguany s’ha escurçat el recorregut habitual a causa de la instal·lació de l’enllumenat de les Decennals.