Pujol: “L'encaix amb Espanya ha topat amb una barrera infranquejable”
L'expresident constata que el marc espanyol no ha canviat prou i a vegades ho ha fet en negatiu
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha reconegut que l'encaix de Catalunya dins un marc espanyol ha topat “amb una barrera molt infranquejable”. Pujol, que ha participat en l'homenatge a Jaume Vicens Vives que s'ha fet a l'Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, ha explicat que se'n considera un deixeble i sempre ha seguit el missatge “d'un encaix sense por i amb lideratge dins un marc espanyol que canviaria en positiu” que defensaven aquest historiador i el poeta Salvador Espriu.
L'expresident ha lamentat però que el context ibèric no ha canviat prou, i a vegades ho ha fet en “negatiu”, informa l'ACN. Així, ha admès que ara algú pot pensar que seguir aquest missatge “ha estat un error”. I que en el context actual molta gent es pregunta: “i ara què?”. Sondejat després pels periodistes, s'ha negat però a aclarir si la frase era en referència al Tribunal Constitucional.
Pujol ha reivindicat la necessitat de deixar enrere el victimisme i potenciar la confiança de Catalunya. El veterà polític ha emplaçat societat catalana a liderar la recuperació del país, de la mateixa manera que va succeir en anteriors etapes històriques, encara que ha assegurat que “un país que no tingui lideratge no tirarà mai endavant i no tindrà mai unitat”.
Rellegir Vicens Vives
Pujol ha qualificat Vicens Vives com una de les persones que més l'han influït i de les que més va fer per la “definició i la supervivència de Catalunya”.
L'expresident ha assenyalat tres preguntes de gran vigència que Vicens Vives ja plantejava per analitzar la situació de Catalunya: “Com és realment la població catalana? què pot i que no pot fer? i què hauria d'haver passat o què ha de passar perquè les coses siguin diferents?.
Per tot això, ha recomanat la relectura de les obres de l'historiador gironí, i ha remarcat la seva aposta per deixar enrere el victimisme, perquè “no seria bo donar la culpa als altres, ja que això et treu capacitat de reacció, voluntat i energies”.
“Els nacionalistes, i jo fonamentalment ho sóc, no podem no tenir en compte el pes d'Espanya, que no es un país qualsevol, de la mateixa manera que Catalunya tampoc ho és”, ha afirmat, afegint que l'historiador preconitzava el realisme. Finalment, Pujol ha recordat que, moltes vegades, Espanya “no s'havia portat bé amb els catalans”.