Societat

Coronavirus

Unes 50.000 persones es manifesten contra les restriccions Covid a Brussel·les

La protesta ha acabat amb aldarulls i la policia ha utilitzat canons d’aigua i gas lacrimogen

Els organitzadors denuncien la retallada de llibertats i la manca de debat sobre les mesures

Unes 50.000 persones (segons la policia de la ciutat) s’han manifestat aquest diumenge a Brussel·les contra les restriccions sanitàries adoptades per la pandèmia. La protesta ha acabat amb disturbis i algunes escenes de violència.

La mobilització ha estat convocada per associacions com Manifestació Mundial per la Llibertat i Europeus Units per la Llibertat. Els participants s’han concentrat a les onze del matí a l’Estació del Nord de la capital belga i han iniciat la marxa una hora més tard fins al Parc del Cinquantenari, on s’han pronunciat els discursos d’oradors locals i internacionals.

El parc es troba al costat de les principals institucions de la Unió Europea (UE) i ha estat precisament al costat de les seus dels organismes comunitaris, al voltant de la rotonda Schuman, on han començat els aldarulls i els enfrontaments amb les forces de seguretat.

Alguns dels assistents han llançat projectils a la policia, que ha respost amb canons d’aigua a pressió i gas lacrimogen.

Segons l’agència de notícies Belga, alguns vehicles i edificis han patit danys. El diari Le Soir ha publicat imatges de la seu del Servei Europeu d’Acció Exterior, encarregat de la diplomàcia de la UE, amb vidres trencats.

Poc abans de les tres de la tarda la policia de Brussel·les ha demanat en una crida a les xarxes socials la dissolució de la marxa.

Abans de l’inici de la marxa, al costat de l’Estació del Nord, la policia ha escorcollat els manifestants i en alguns casos ha trobat objectes perillosos que han estat confiscats. També abans del començament de la protesta, les forces de seguretat han detingut sis persones.

Durant el recorregut de la manifestació s’han exhibit pancartes amb crítiques als governs, la vacunació o el certificat Covid digital, i la majoria dels participants no portava la màscara posada. També s’hi han vist banderes alemanyes, franceses, neerlandeses, estatunidenques, poloneses o romaneses, segons indica Belga.

Per tal que la convocatòria tingués la màxima repercussió possible, els convocants han fet crides a les xarxes socials i han organitzat viatges amb autobús i amb tren fins a la capital belga des d’altres països europeus.

Amb aquesta manifestació, autoritzada per l’alcalde de la ciutat de Brussel·les, el socialista Philippe Close, els organitzadors reivindiquen defensar “la democràcia, els drets humans i el respecte a la Constitució”.

Europeus Units per la Llibertat afirma en la seva pàgina web que la propagació de Covid-19, la saturació dels hospitals i les morts de persones malaltes no justifiquen la derogació de les llibertats fonamentals garantides per la democràcia.

“La pitjor malaltia que hem importat de la Xina no ha estat el virus, sinó el totalitarisme”, afirma el moviment. A més, critica “la falta de debat públic previ a les decisions que prenen els governs basant-se en l’assessorament científic”.

el president d’Europeus Units per la Llibertat, Tom Meert, ha destacat la “increïble” afluència a la manifestació. “Però tinc un doble sentiment sobre aquest assumpte. D’una banda, estic feliç de veure tanta gent reunida. D’altra banda, estic descontent perquè aquesta gent és aquí perquè no són escoltats. Hi ha un gran problema democràtic”, ha declarat a l’agència Belga.

Durant els últims caps de setmana han estat habituals les protestes contra les mesures sanitàries a Brussel·les, i sovint també han acabat amb aldarulls.

El passat 21 de novembre una marxa similar va reunir 35.000 persones pels carrers de la capital belga i al final de la marxa es van produir destrosses de vidres, cotxes i mobiliari urbà. La policia va haver d’usar gasos lacrimògens per dispersar els esvalotadors.