Berguedà i Ripollès tallen la C-16 i la C-17 per exigir votar en la consulta dels JJOO
Stop JJOO no entén per què pot opinar tot el Pirineu menys les dues comarques
Creuen que se’ls ha exclòs “perquè som qui més ens hi oposem’
Unes dues-centes persones van tallar ahir, a dos quarts de set de la tarda, coincidint amb l’inici de l’operació tornada del cap de setmana, la carretera C-16 al seu pas per Berga, i mig centenar de persones més van tallar la C-17 al sud de Ripoll, per exigir al govern que s’inclogui el Berguedà i el Ripollès en la consulta vinculant per decidir si es vol uns jocs olímpics d’hivern l’any 2030. La protesta, convocada per la Plataforma Stop JJOO, es va fer deu dies després que el govern anunciés que la consulta, vinculant, es faria exclusivament entre els veïns de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
“El que no podem entendre és que només una part del Pirineu pugui decidir, quan és evident que les comarques del Ripollès i el Berguedà estan molt afectades per la decisió de fer els Jocs o no”, va assenyalar el membre de Stop JJOO del Ripollès Oriol Ajenjo. L’entitat acusa la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, d’haver canviat d’opinió en relació amb la consulta a les dues demarcacions, i Ajenjo ho vincula al fet que es tracta de les dues comarques més crítiques amb el projecte. “Potser haver fet oposició contra aquests Jocs és un dels motius”, va dir ahir. A les concentracions hi van assistir diversos membres de la CUP, com la diputada Maria Dolors Sabater, que ja han deixat molt clar que no estan d’acord amb aquest projecte i el consideren insostenible.
Stop JJOO assegura: “Aquesta és una més de les accions que tenim preparades per intentar aturar un esdeveniment que no aporta res al territori i que perpetua un model de turisme caduc”, i considera que la plantada del president d’Aragó, Javier Lambán, al seu homòleg català, Pere Aragonès, en la trobada que s’havia de fer a Balaguer divendres passat, “posa en evidència que no hi ha un projecte”. “Nosaltres el que demanem és que s’elevi una mica el nivell de debat, perquè no es posen d’acord ni els mateixos socis de candidatura”, va reblar Ajenjo. També va demanar que “no es debati quina bandera hi ha al davant” sinó les implicacions que tindrà fer aquests jocs olímpics. “Al final no pot ser que es converteixi en un debat partidista”, va reclamar.
Els veïns que ahir van sortir al carrer i van provocar encara més cues als dos punts de la carretera on cada cap de setmana hi ha aturades, no són els únics que han expressat el seu desacord amb la decisió de l’executiu català. L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va dir aquesta setmana passada que no descarta fer una consulta extraoficial entre els veïns de la capital del Berguedà “perquè tenen dret a poder-hi dir la seva”. També el Consell Comarcal del Solsonès no descarta plantejar una consulta en el mateix sentit.
En el cas del Ripollès, el president comarcal, Joaquim Colomer, va reclamar poder veure l’avantprojecte sobre els Jocs abans de votar. El Berguedà i el Ripollès consideren que el govern els està tractant com a “comarques de segona” i ahir, en les dues concentracions que van fer, van deixar clar que volen conèixer el projecte i dir-hi la seva.